Logo veldhovensweekblad.nl


SeniorWeb leert mensen om zich te handhaven in de digitale wereld. (Foto: Ron Koenen).
SeniorWeb leert mensen om zich te handhaven in de digitale wereld. (Foto: Ron Koenen). (Foto: Ron Koenen)

SeniorWeb: 'Je moet er wel thuis mee bezig blijven'

De zesdelige cursus Windows 10 van SeniorWeb Veldhoven is aan zijn laatste loodjes bezig. Zijn de cursisten tevreden? Een maand geleden zaten tien 50-plussers rond de tafel in de computer instructieruimte van de Veldhovense bibliotheek om zich te verdiepen in wat de digitale wereld zoal te bieden heeft. Oefening baart kunst, zo kan worden geconcludeerd.

VELDHOVEN - De problemen waar de cursisten tegenaan lopen, zijn divers, zo blijkt als cursusleider Jan Bos bezig is met een vragenrondje over het huiswerk van de cursisten. Mariëtte moest van webmail naar gmail en was op hotmail terecht gekomen waardoor ze niet meer verder kon. Lisette vond het moeilijk om bij instellingen te komen. Bos legt uit hoe je een automatische handtekening via instellingen onder aan je brieven kunt krijgen. Hoewel het de cursus Windows 10 is meldt Ab dat zijn live mail nog steeds werkt. "Dat gaat wel over!" antwoordt Bos laconiek.

Bloedserieus

Bos vertelt met verve over de 6000 kilometer lange glasvezelkabel die via de zeebodem van New York naar Amsterdam is gelegd. De cursisten kijken wat ongelovig, maar Bos is bloedserieus. In de koffiepauze vertelt Rinus (71) wat hij van de cursus geleerd heeft. "Het is een fijne cursus waar heel goed en duidelijk alles uitgelegd wordt", laat Rinus weten. "Alleen snappen wij niet alles", zegt hij lachend. "Wat hier niet lukt, lukt thuis wel. Hier ligt het nog te vers in het geheugen. In de praktijkles zijn er drie hulpen, maar die kunnen niet overal tegelijk aanwezig zijn. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen, ik heb er veel van opgestoken. Ik moet wel thuis wat vaker achter de pc gaan zitten. Met één keer in de week gaat het niet in je hoofd zitten".

Aanrader

De cursusstof van SeniorWeb kan door de deelnemers in de meeste gevallen direct in praktijk worden gebracht. Zo is Rinus secretaris van een biljartclub en lid van de motorclub MV Wintelre en wil nu gegevens kunnen invullen en opslaan. "Alles in een mapje kunnen zetten, zodat je het weer kan vinden. Ik zal er in de toekomst nu meer plezier aan gaan beleven". Een cursiste vertelt dat ze lang geleden al een cursus heeft gedaan, maar er toch nog wat meer van wilde weten. "Ik gebruik de computer nu wat uitgebreider. Je moet er wel thuis mee bezig blijven een cursus van zes lessen is dan niet voldoende. Maar ik vind dit zeker een aanrader!"
Jan Bos geeft voor de eerste keer de cursus Windows 10 voor gevorderden. "Ik vind het grappig dat mensen met weinig kennis binnen komen. Maar ze moeten alles wel opschrijven anders onthouden ze het niet. Ik probeer het een beetje speels te houden, dan vinden ze het ook leuker om terug te komen."

Digisterker

"Veel mensen gebruiken deze cursus als opstapje naar de Digisterker cursus. Iedereen snapt dat er straks geen andere manier meer is voor de blauwe enveloppen. Ik moet hier dus in meegaan. Het geeft mij veel voldoening als ik zie dat de mensen er iets van opsteken. Na de cursus zijn ze hun 'knoppenangst' kwijt. Als ze dat realiseren gaan ze ook veel meer durven". De oudste cursiste Riet (81) vindt ook dat ze wat minder 'onwetend' is geworden. "De leraren zijn hartelijk en duidelijk dus ik ben er wat mee opgeschoten. Verschillende dingen op de tekstverwerker zijn me nu duidelijk geworden. 't Is absoluut niet voor niets geweest!"

Meer berichten
Shopbox