Logo veldhovensweekblad.nl


Karien van der Loo-van de Sande en haar broer Patrick van de Sande (links) zijn opgelucht met het verschijnen van hun boek ‘Toon- De impact van een dodelijk ongeval'. FOTO: Theo van Sambeek.
Karien van der Loo-van de Sande en haar broer Patrick van de Sande (links) zijn opgelucht met het verschijnen van hun boek ‘Toon- De impact van een dodelijk ongeval'. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: Rob Weekers)

De impact van een dodelijk ongeval

Toon... Sportieve Bourgondiër, levensgenieter, komt op een zwarte dag in augustus 2014 om het leven bij een bedrijfsongeval. Het bedrijf Xycarb uit Helmond wordt door de rechtbank aansprakelijk gesteld en krijgt aanvankelijk een geldboete van 75.000 euro opgelegd, dat overigens niet naar de nabestaanden gaat. Karien - de weduwe van Toon - en haar broer Patrick beschrijven het gehele proces van rouw en woede tot 'omdenken' in het boek 'Toon - De impact van een dodelijk ongeval', dat zondag 19 november wordt gepubliceerd in Theater De Schalm. Aanvang 14.30 uur.

VELDHOVEN - Het 1e exemplaar wordt in ontvangst genomen door de hoogste ambtenaar van SZW Arbeidsinspectie, inspecteur-generaal Marc Kuipers. In het ongelooflijk indrukwekkende, openhartige en tegelijkertijd optimistische boek beschrijven Karien en Patrick, zus en broer, ieder hun eigen verhaal.

Last

Karien vertelt: "Ik probeerde al schrijvende het overlijden van Toon een plekje te geven, maar dit was geen gewone rouw, ik vroeg me namelijk voortdurend af of Toon misschien een fout had gemaakt. Had hij zich wel voldoende aan de veiligheidsvoorschriften gehouden? Er viel een grote last van mijn schouders toen bleek dat hij niet schuldig werd bevonden." Toch volgt een moeizame en frustrerende rechtszaak met een dossier van 1.041 pagina's. Ook loopt Karien tegen muren op van verzekeraars en pensioenfondsen, die fouten maken, en weinig medeleven tonen. Het lijden moet stoppen. Karien: "Ik besloot tijdens het uitgebreide spreekrecht de kant van de verdachte te kiezen, waar zelfs hún advocaat van onder de indruk was. Na excuses aan mij en onze zoon Mitchel door Xycarb, kwam het proces van 'omdenken' en samenwerking op gang. Het werkte! Het helpt niet om nóg meer boetes op te leggen. Dit heeft geleid tot een plan om veiliger te gaan werken: Safetyplan 2020. "
Patrick: "Het is een opeenstapeling van handelingen, gebeurtenissen, mensen, waarom dit gebeurd is. Je kunt wel meer lering trekken uit ongevallen en bijna-ongevallen."

Reageer als eerste
Meer berichten