Logo veldhovensweekblad.nl


Met de invoering van een nieuwe kijkoperatie in Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen endeldarmtumoren, tumoren in het laatste deel van de dikke darm, veel nauwkeuriger verwijderd worden. FOTO: Freepix.
Met de invoering van een nieuwe kijkoperatie in Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen endeldarmtumoren, tumoren in het laatste deel van de dikke darm, veel nauwkeuriger verwijderd worden. FOTO: Freepix. (Foto: Hans van Oosterhoudt)

Innovatie maakt stoma overbodig

Met de invoering van een nieuwe kijkoperatie in Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen endeldarmtumoren, tumoren in het laatste deel van de dikke darm, veel nauwkeuriger verwijderd worden. Hierdoor is het risico op complicaties en terugkomst van de tumor kleiner en hoeft er minder vaak een stoma aangelegd te worden. Chirurgen van MMC hebben onder begeleiding van het VUmc nu de eerste patiënten geopereerd met deze innovatieve techniek.

VELDHOVEN - Bij 1 op de 3 patiënten met dikke darmkanker bevindt de tumor zich in laatste deel van de dikke darm. Door middel van een operatie wordt de tumor samen met omliggend vetweefsel en lymfeklieren weggehaald. "Het is een complexe ingreep. Tot nu toe opereerden we via enkele sneetjes in de buik. De bocht in de darm is met operatie-instrumenten echter moeilijk te maken en het is een klein gebied om in te opereren", aldus chirurg Frank van den Broek. "Bij de nieuwe techniek wordt geopereerd via de anus en zitten we veel dichter bij de tumor. We kunnen nauwkeuriger opereren, waardoor we de tumor preciezer kunnen verwijderen en het gezonde weefsel minder beschadigen. Deze techniek is voor ons dan ook de nieuwe standaard."
De ingreep wordt een Transanale Totale Mesorectale Excisie ofwel TaTME genoemd. Bij de huidige techniek kan de bekkenbodemspieren en kringspier vaak niet gespaard blijven, met een stoma tot gevolg. Dat verandert met de nieuwe operatie.

Meer berichten
Shopbox