Logo veldhovensweekblad.nl


t Resi Berkers, voorzitter en penningmeester van de Lets-kring Veldhoven: 'Ik kan terug betalen door bijvoorbeeld dia's te scannen.' (Foto: Bert Jansen).
t Resi Berkers, voorzitter en penningmeester van de Lets-kring Veldhoven: 'Ik kan terug betalen door bijvoorbeeld dia's te scannen.' (Foto: Bert Jansen).

'Mensen kunnen meer dan ze denken'

"Mensen kunnen vaak meer dan ze denken, daar zijn ze zich soms niet eens bewust van. Ze moeten vaak wat aangemoedigd worden", vertelt Resi Berkers, voorzitter en penningmeester van de Lets-kring Veldhoven.

VELDHOVEN - Lets, het Locaal Economisch Transactie Systeem is uniek en lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld maar als je je erin verdiept valt dat alles mee. Het is een systeem van vraag en aanbod waar niet betaald wordt in geld, maar in virtuele Lets, in Veldhoven 'veldjes' genaamd. Als je gebruik maakt van een dienst moet je wel in staat zijn ook zelf een dienst aan te kunnen bieden en dat hoeft niet bij dezelfde persoon te zijn. "Een mooi systeem", vindt Berkers.

Rolstoel

Zelf door nekletsel aan bed en rolstoel gebonden heeft ze via haar pc de touwtjes goed in handen. "Iemand kan bijvoorbeeld mij ergens met een rolstoelbusje naar toe brengen en ik hoef me dan niet bezwaard te voelen want ik kan 'terug betalen' door dia's te scannen of foto's te bewerken".

Het Lets-systeem werd in 1983 ontwikkeld door de Canadees Michael Linton. Lets Veldhoven telt nu zo'n 50 leden, zodat er altijd een gevarieerd aanbod is. Deelnemers kunnen een dienst aanbieden, tegen een vergoeding van 12 per uur.

Belasting

"Je mag in de plus of in de min staan met een maximum van 300 veldjes. Er wordt een belasting gevraagd van 24 veldjes per jaar, wat er met twee uur werken zo weer bij is. Het enige wat met euro's wordt betaald is de jaarcontributie van 6 euro. Dit bedrag kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld zaalhuur of benzine. De vereniging Lets Veldhoven floreert goed. "We staan goed in de plus", zegt Berkers. Lets heeft ook een milieuaspect. Door dingen te verhandelen hoef je niets nieuws te kopen.

Voor de Handelsdag zijn nu tien aanmeldingen en de zaalruimte is daarmee vol. Een greep uit het aanbod: zelfgemaakte glasobjecten, voetreflexzone therapie, een aanbod van plantjes, en boeken. Er worden computerlessen aangeboden en er worden lekke hapjes gemaakt die gluten-, suiker- en zuivelvrij zijn. Er is een tafel met snuffelspulletjes en er worden tarotkaarten gelegd. Er is ook een Powerpoint presentatie over wat Lets nu precies is. Iedere bezoeker ontvangt een 'startkapitaal' van vijf veldjes. Berkers: "Mensen hebben het steeds drukker, maar hier moet je even tijd voor maken. Als je iets aan kunt bieden kun je lid worden". Zondag 5 november wordt er een Handelsdag gehouden in De Nieuwe Band, Van Aelstlaan 14 in Veldhoven van 14.00 tot 16.00 uur. Meer info: www.lets-veldhoven.nl

Meer berichten
Shopbox