Logo veldhovensweekblad.nl


Plaatje van een repetitie van Zanggroep Amice. (Foto: Bert Jansen).
Plaatje van een repetitie van Zanggroep Amice. (Foto: Bert Jansen).

Prijs voor Zanggroep Amice

"Mango mango, kiwi kiwi, ananas'' zingen de dames van Zanggroep Amice vol vuur en dat is een lied dat de vijf aanwezige allochtone vrouwen aanspreekt. Er wordt meegezongen, gedanst en geklapt. De opkomst is mager, het enthousiasme des te meer. Begin juni dit jaar won de Zanggroep de prijs Eén van Veldhoven met het initiatief om een zangworkshop te geven voor vrouwen met een migratieachtergrond.

VELDHOVEN - De prijs werd uitgereikt door wethouder Mariënne van Dongen die ooit zelf in het koor meezong. Zanggroep Amice werd 35 jaar geleden als een gemengd kerkkoor opgericht. Momenteel bestaat het uit 20 sociaal-maatschappelijk betrokken vrouwen die graag een afspiegeling vormen van de Veldhovense bevolking.

Projectplan

Zaterdag 28 oktober is het zover. In een zaaltje van restaurant Route 66 wordt de workshop werkelijkheid. Bernadette Delissen, secretaris van Amice in een reactie: "We hebben de workshop opgezet om de buitenlandse vrouwen kennis te laten maken met 'onze' muziek en we willen ze hiervoor enthousiast maken". Hélène van der Gevel, voorzitter van Amice: "We hebben vorig jaar een projectplan ingediend en zijn daarmee als winnaar uit de bus gekomen". De lage opkomst bekijkt ze positief. "Het percentage is gezien het aantal buitenlandse vrouwen in Veldhoven toch wel redelijk. We hadden alleen gehoopt op meer support van het bedrijfsleven."

Het koor onder leiding van dirigent Herma Timmer heeft voor deze workshop gekozen voor vijf Nederlandse liederen die normaal niet op het repertoire staan maar nu zeer toegankelijk zijn.
Voor het taalprobleem wordt er bewust langzaam gezongen. Er zijn vrouwen uit onder meer Syrië, Spanje, Amerika en Somalië. Dan is het pauze. Manal uit Syrië woont al bijna drie jaar in Nederland, ze zingt heel graag en is vol lof over het koor. Lejla uit Somalië woont al acht jaar in Nederland. Ze is met een Nederlandse vriendin gekomen die haar helpt. Ze wil alleen kijken. "Het zingen is best moeilijk voor mij", vindt ze. Rosana uit Andalusië woont drie jaar hier en is vandaag gekomen met iemand van de Stichting EVA. Thuis zingt ze vaak voor haar jonge kinderen. Maar om met het koor mee te kunnen zingen moet ze nog wel haar Nederlands en Engels verbeteren, is haar mening.

Voor vrouwen die belangstelling hebben komt er een herkansing op donderdag 2 november tijdens een Open repetitie van het koor op het adres Windmolen 15, waar ook speelotheek Bibelebons is gevestigd, van 20.15 tot 22.15 uur. Iedere vrouw en met name die met een migratieachtergrond is van harte welkom.

Meer berichten
Shopbox