Logo veldhovensweekblad.nl


Clemens Verleun: 'Ik sta open voor discussies, maar mijn waarneming tijdens een wedstrijd telt.' (Foto: Bert Jansen).
Clemens Verleun: 'Ik sta open voor discussies, maar mijn waarneming tijdens een wedstrijd telt.' (Foto: Bert Jansen).

35 jaar arbiter: één rode kaart

Waar ik het meest trots op ben in mijn carrière als scheidsrechter? Dat is het fluiten van de wedstrijd van mijn achterkleinkind bij de f'jes in Delft." Scheidsrechter Clemens Verleun vertelt over zijn passie.

VELDHOVEN - Clemens Verleun is 80 jaar jong en wekelijks te vinden op het voetbalveld. Lachend vertelt hij: "Dat is er eigenlijk een beetje ingeslopen. Ik stond als ouder langs de kant bij mijn zoon te kijken bij het voetballen. Ze kwamen een scheidsrechter te kort en toen werd er tegen mij gezegd: 'Da kende gij wel.' Ik zei: 'nou ja, doen maar.' Toen heb ik op 45-jarige leeftijd mijn diploma gehaald en fluit nog steeds wekelijks wedstrijden en ik ben nu 80 jaar."

Sportief

Verleun is een sportief mens. Samen met zijn vrouw heeft hij 800 kilometer in de Santiago de Compostella gelopen. "Dat is me heel dierbaar. Kort daarna is mijn vrouw overleden, maar ik heb hier heel mooie herinneringen aan. Dat is iets wat we samen nog hebben mogen beleven, en daar ben ik heel dankbaar voor. Het is een groot verlies maar toch ben ik een tevreden mens. Ik ben gezond en kan nog alles doen wat ik graag doe".

Verleun fietst en loopt om fit te blijven. "Ik loop twee keer per week en een keer per week fiets ik 30 kilometer. Dat doe ik al jaren. Ongeveer 35 jaar geleden ben ik dat bij gaan houden. Zo heb ik in 2016 3140 kilometer afgelegd op de fiets, gelopen 260 km, 25 wedstrijden gefloten en 12 wedstrijden van 2 x 20 minuten." Verleun zegt dat zijn vrouw altijd achter hem heeft gestaan. "Ze heeft nooit geklaagd dat ik elke zaterdag op het voetbalveld te vinden was. Natuurlijk vond ze het weleens leuk om op zaterdag te gaan shoppen, maar dat deden we dan in de winterstop. Elke week als hij op weg ging zei ze; weer gezond thuiskomen hé? Meegaan deed ze niet, het was mijn ding."

Zijn hobby is zijn lust en zijn leven. "Ik hou van communiceren, ik praat veel in het veld. Ik sta open voor discussies, maar mijn waarneming tijdens een wedstrijd telt. Meestal gaat dat allemaal wel goed, hoor. Ik heb eigenlijk nooit grote problemen gehad op het veld. Ik denk dat ik wel respect heb op de manier waarop ik de wedstrijd leid. Ik heb maar 1 rode kaart uitgedeeld en heb nog nooit een wedstrijd hoeven te staken. We kwamen er altijd wel uit bij een meningsverschil. Over het algemeen wordt en veel gelachen op het veld. Een poosje terug haalde een jongen een meisje onderuit op het veld. Ik erop af en zei tegen hem: he jongen, zo ga de nie mee de vrouwen om! Zegt hij tegen mij: wa witte gij daar nou van? Tja, 50 jaar getrouwd geweest dus ik denk dat ik wel enige ervaring heb in de omgang met vrouwen."

Meer berichten
Shopbox