Logo veldhovensweekblad.nl


 [Foto onderschrift:] Parasolzwammen, met op de achtergrond de mooi verkleurende Amerikaanse eik. (Foto: Rien de Schipper).
[Foto onderschrift:] Parasolzwammen, met op de achtergrond de mooi verkleurende Amerikaanse eik. (Foto: Rien de Schipper).

De herfst is een seizoen vol sfeer

Het is weer herfst. De zwaluwen zijn weer vertrokken en de vleermuizen zoeken weer een plaatsje om te gaan overwinteren. Het wordt stiller in de natuur, geen jubelende veldleeuwerik, geen tsjirpende sprinkhanen. De bomen verkleuren. Als eerste laat de linde zijn bladeren vallen, gevolgd door kastanje, beuk en vele andere soorten. Een van de laatste bladverliezers is de eik. Het volgende, al oude, verhaal vertelt hoe een boer gered werd door de eik.

VELDHOVEN - Een boer moest een nieuwe stal bouwen. Helaas had hij daar geen geld voor en hij was ten einde raad. De duivel nam zijn kans waar en bood een stal aan in ruil voor de ziel van de boer. De duivel sprak: "Ik kom jouw ziel halen wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen". De boer ging ermee akkoord, hij was allang blij dat hij een nieuwe stal kreeg. Het boerenbedrijf liep goed en de boer was gelukkig. Het werd herfst en er werd aan de deur gebeld, daar stond de duivel. "Ik kom je halen, boer", sprak hij. De boer slikte en stamelde: "Ik was het helemaal vergeten, maar kijk! De eik heeft nog blad". Dat was waar en de duivel vertrok. In februari zat er nog blad aan de eik, zelfs in maart! In april stond de duivel weer voor de deur van de boerderij. De boer deed open en zei tegen de duivel: "Kijk naar de eik! Het oude blad is eraf, maar het nieuwe komt er al weer aan!" De duivel begreep dat hij een blunder had begaan en de boer leefde nog lang en gelukkig.

Sprookjesachtig

Het is heerlijk om in de herfst door het ritselende blad te lopen. De vochtige herfstlucht en de paddenstoelen zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Namen als elfenbankje, ridderzwam spreken tot de verbeelding. Natuurlijk hoort de 'rood met witte stippen paddenstoel' er ook bij! Dat veel paddenstoelen eetbaar zijn, valt terug te zien in de naamgeving. Zij er bijvoorbeeld biefstukzwammen, leverzwammen en spekzwoerdzwammen.

Eekhoorn

Een eekhoorn is druk in de weer. Op diverse plaatsen graaft hij vruchtjes in. Eikels, beukennootjes etc. zijn wintervoorraad. Er blijven na de winter weleens vruchten in de grond achter die dan uitlopen, zodat er op de vreemdste plaatsen groepjes bomen ontstaan.

Er is nog een ritselaar in de buurt, een egel. Hij zoekt een schuilplaatsje voor zijn winterslaap, of misschien is hij iets eetbaars op het spoor. Het is nu ook de tijd om tamme kastanjes te zoeken. Lekker, gepoft in de oven. De tamme kastanje is eigenlijk geen inheemse boom: hij werd door de Romeinen vanuit Zuid-Europa aangevoerd om als voedsel te dienen voor de paarden van het leger.

Meer berichten
Shopbox