Logo veldhovensweekblad.nl


van rechts naar links de begeleiders; Miguel, Marisol, Jacqueline, Rianne, Henni, Dorien, Malika, Jack, Merel. (Foto: Willem Binnendijk).
van rechts naar links de begeleiders; Miguel, Marisol, Jacqueline, Rianne, Henni, Dorien, Malika, Jack, Merel. (Foto: Willem Binnendijk).

Café Español brengt mensen met liefde voor taal samen

In navolging van de zeer succesvolle en gezellige Café Français, dat sinds enkele maanden in Bibliotheek Veldhoven volop floreert, start op vrijdag 27 oktober Café Español. Het café biedt een ideale gelegenheid aan iedereen die de Spaanse taal al een klein beetje meester bent is om deze te verbeteren.

VELDHOVEN - Veldhovenaren die de Spaanse taal vloeiend spreken en 'native speakers' uit Spanje en Zuid-Amerika gaan met de 'cafébezoekers' in gesprek over cultuur, taal en alledaagse dingen. Het is bijna dezelfde formule als in Café Français. "Wij starten altijd met een centraal thema," vertelt begeleider Jack van de 'Franse tafel', "maar soms praten we over een heel ander onderwerp verder, dat gaat vanzelf."

Café Español wordt net zo laagdrempelig en gezellig als Café Français, dat kan haast niet anders, zo is de verwachting. "Vanaf de eerste seconde voel je je namelijk op je gemak en wíl je gewoonweg meedoen!"

Liefde voor taal

Iedere begeleider heeft zijn eigen redenen om als vrijwilliger mee te werken. Voor Jacqueline uit Peru zijn dat vooral de liefde voor de taal en de contacten met de andere begeleiders en deelnemers. De oudste deelnemer aan Café Français is de 90 al gepasseerd, de jongste rond de 30 jaar. Je kunt kiezen op welk niveau je aan de gesprekken deelneemt. Malika, 'inspirator' van Café Français, legt uit dat die keuze heel natuurlijk verloopt: "Mensen kiezen zelf waar ze gaan zitten. Je moet je vooral op je gemak voelen." Zowel Malika als Marisol zijn bekend met het Taalcafé van de bibliotheek, waar ze zelf hun Nederlands oefenden. Marisol, docente Spaans van beroep: "Ik wil zo iets terug doen, door mijn liefde voor het Spaans door te geven." Miguel –hij woont al ruim 40 jaar in Veldhoven - tot slot: "Ik ben zó trots op mijn taal!"

Kennismakers
Het initiatief voor Café Español en Café Français komt vanuit de bibliotheek. Activiteitenprogrammeur, Rob Smetsers: "Er is hier veel kennis verzameld in boeken en digitale media, maar kennis zit natuurlijk op de eerste plaats… in mensen! Veldhoven is in dat opzicht een schatkamer, met een grote variatie aan kennis en talent."

Reageer als eerste
Meer berichten