Logo veldhovensweekblad.nl


Carla van Olst: 'Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. In zijn eigen tempo, met zijn eigen herinnering.' (Foto: Bert Jansen).
Carla van Olst: 'Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. In zijn eigen tempo, met zijn eigen herinnering.' (Foto: Bert Jansen).

Samen rouwen en herdenken tijdens de Lichtjesavond

Coöperatie DELA organiseert op donderdagavond 2 november op begraafplaats De Hoge Boght een lichtjesavond ter herinnering aan een overleden dierbare.

VELDHOVEN - "Traditioneel wordt de Lichtjesavond op de eerste donderdagavond van november gevierd," vertelt Carla van Olst. Zij is voor de derde keer betrokken bij de invulling van de Lichtjesavond. De avond is openbaar, wie erbij wil zijn hoeft hiervoor niet op te geven. "Ieder mens rouwt op zijn eigen manier. In zijn eigen tempo, met zijn eigen herinnering. Op de begraafplaats komen we tijdens de Lichtjesavond samen om een overleden dierbare te herdenken en elkaar troost te bieden."

Carla heeft in haar dagelijks werk veel te maken met de dood. "Er is heel veel verdriet rondom de dood. Dood betekent het lijfelijke einde op deze aarde maar de liefde voor de overledene blijft bestaan. De dood is onvermijdelijk. Tijdens het leven raken levens met elkaar verbonden, je hebt elkaar lief en deze verbondenheid en liefde houdt niet op als iemand is overleden. De verbondenheid blijft maar is niet meer tastbaar. Dat maakt verdrietig en maakt dat er veel verdriet is als iemand is overleden. Door de overledenen te herinneren houd je de herinnering levend."

Tijdens de viering, tussen 18.00 en 20.00 uur staan er kunstwerken opgesteld die symbool staan voor het licht. Carla van Olst zal een toespraak geven in de vorm van een ode aan de doden. "Dit jaar heb ik voor een speciale overgang gekozen; vanuit het licht, tussen de vleugels van de engel door naar de gene zijde. Op een mooie manier laten beleven hoe mooi zo'n overgang kan zijn. Niet iets wat eng is maar juist iets waardevols." Van Olst vertelt dat mensen een groot verdriet ervaren als hun geliefde er niet meer is. "Juist voor die mensen is het fijn om de lichtjesavond te bezoeken. Samen rouwen en verdrietig zijn om degene die je mist. Om te weten hoe het werkt in de zielenwereld, van degenen die over zijn gegaan, kan verlichting bieden." Carla van Olst geeft aan dat deze avond vooral bedoeld is om de herinnering levend te houden. "Met licht en waar nabestaanden elkaar ontmoeten. Praten over je verdriet en je verlies op een bijzonder mooie locatie waar rust en verbondenheid heerst.

Meer berichten
Shopbox