Logo veldhovensweekblad.nl


Iedere donderdag gaan de leden van bridgeclub LOOK OUT de strijd met elkaar aan. (Foto: Bert Jansen).
Iedere donderdag gaan de leden van bridgeclub LOOK OUT de strijd met elkaar aan. (Foto: Bert Jansen).

'Diep nadenken en hersens trainen'

Bridgeclub LOOK OUT uit Veldhoven biedt al vier decennia gelegenheid aan bridgers om hun sport te beoefenen. En met succes, de vereniging kent een stabiel ledental.

VELDHOVEN - Voorzitter Annie Hille en ex-voorzitter Mia van den Reek van bridgeclub LOOK OUT vertellen gezamenlijk over de afgelopen 40 jaar en het heden. "De club is in augustus 1977 opgericht en in de eerste periode speelden we in het Bremhuis in het Look. Vandaar ook de naam LOOK OUT."

Spelpeil

Vanaf het begin is het een groot succes. "In het begin speelden we met 16 paren. Al vrij snel was er een ledenaantal van 40 spelers. Zowel de sfeer als het spelpeil zijn vanaf dat moment gegroeid en tot op heden blijft de onderlinge gezelligheid gehandhaafd." Leden blijven over het algemeen heel lang bij de club. "Elke donderdagavond wordt er uitgekeken naar weer een nieuw avondje bridge. Elke week weer een nieuwe uitdaging. Bridge spelen betekent diep nadenken en dat traint de hersens. Het is een echte denksport die voor iedereen te leren is. Als je het een beetje onder de knie hebt kun je zo instromen bij ons.

Bridge heeft een zeer uitdagend karakter. Het spel houdt enorm veel in. Er zijn veel regels waar je je aan dient te houden. Simpelweg wordt bridge als volgt gespeeld: Alle 52 kaarten worden evenredig verdeeld onder de vier spelers zodat iedere speler 13 kaarten krijgt. De kaarten worden één voor één gegeven beginnend bij de speler links van degene die de kaarten geeft (de deler). Beginnend bij de deler mag ieder op zijn een bod doen. Een bod verteld iedereen wat jij bij voorkeur als troef ziet en wat het minimum aantal slagen is dat je hoopt te maken. De volgorde van bieden gaat met de klok mee totdat iemand zo'n hoog bod heeft gedaan dat de volgende drie spelers passen. Het paar dat het hoogste bod heeft gedaan probeert vervolgens het benodigde aantal slagen te halen met die kleur als troef welke het laatst geboden is. De verdediging komt nu met een kaart op en het spel wordt afgespeeld. Wanneer je nu het aantal slagen of meer maakt dat je verondersteld wordt te maken, scoor je punten. Wanneer je er niet genoeg haalt scoort de tegenpartij. "Het wedstrijdelement telt op een bridgeavond. Iedereen is daar serieus mee bezig maar dat wil niet zeggen dat je geen plezier kunt hebben onderling." In de beginperiode werd de uitslag op briefjes geschreven. "De wedstrijdleider rekende het resultaat uit van de gespeelde spellen op de clubavond. De leden zagen op de volgende speelavond de uitslag. Tegenwoordig werken we met bridgemates. Daarmee wordt de uitslag door de computer uitgerekend.

Meer berichten
Shopbox