Logo veldhovensweekblad.nl


Cursiste Riet: 'Ik had het idee hier een beetje de boel op te frissen.' (Foto: Bert Jansen).
Cursiste Riet: 'Ik had het idee hier een beetje de boel op te frissen.' (Foto: Bert Jansen).

'Kans dat je iets fout doet is zó klein'

Afgelopen vrijdag ging de cursus Senior Web van start in de computer-instructieruimte van de Veldhovense bibliotheek. Vier mannen en zes vrouwen allen 60+ zaten verwachtingsvol aan de ovale vergadertafel een luisterden aandachtig naar cursusleider Jan Bos. Deze cursus bestaat uit zes vrijdagmiddagen.

VELDHOVEN - Bos begon met een vragenrondje om de cursisten wat beter te leren kennen. "Hoe vaak zit jij achter de computer Riet?" "Niet zo heel vaak, soms voor recepten", antwoordde Riet. Ans wilde iets meer, bijvoorbeeld foto's op de pc zetten, ze kan wel googlen maar ze bekende 'knoppenangst' te hebben.
Bos stelde haar gerust: "De kans dat je hier iets fout doet is zó klein". Ook Riet bekende knoppenangst te hebben. Bos: "Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het gaat, oefening baart kunst".

Meneer Google

Vervolgens legde Bos Microsoft Edge uit: "Je moet je abonneren op een net om op het internet te komen, bijvoorbeeld Brabant Net of Ziggo. Je hebt dan een browser of edge om te bladeren en meneer Google stuurt dan berichtjes naar je browser", doceerde hij. "Met de browser kun je dingen vinden op het internet zoals een mailprogramma". "Kunnen we alles in zes lessen leren?" vroeg Lisette bezorgd. "Het wordt zó makkelijk als je alles weet", antwoordde Bos laconiek.
Daarna was het koffiepauze. In het keukentje was John van Schendel (73), tweede cursusleider, bezig met koffie en thee schenken. Dat was deze dag zijn taak. "Dat regelen we onderling." Er is vaak een enorme drempel bij veel oudere mensen. Sommigen zijn bang dat bij iets verkeerd doen, de hele boel ontploft", grinnikte Van Schendel. Hij geeft al meer dan tien jaar les. Hij vervolgde: "Het is de drempelvrees die velen hebben en de opname van kennis wordt moeilijker bij het ouder worden, ze moeten het dus regelmatig doen en niet één keer per week". Jan Bos (66) : "Ik heb heel mijn leven in de automatisering gewerkt. Ik weet er genoeg van om de mensen van alles bij te brengen. En natuurlijk, hoe breng je het verhaal zo dat de mensen er wat aan hebben".

Riet had even tijd voor een klein interviewtje. Ze is 81 jaar, alleenstaand en bijzonder vief. 'Ik heb al heel lang een computer en ging van Windows7 naar 10. Ik kan nu met mijn zelfde wijsheid niet alle dingen meer vinden. Ik had het idee hier een beetje de boel op te frissen. Gewoon eenvoudige dingen, zoals brieven kunnen schrijven en opzoeken. En meer kennis van het toetsenbord! Soms kom ik dingen tegen dat ik denk: hoe krijg ik dat weg of hoe kan ik dit herstellen. Ik wil graag alles blijven bijhouden!

Meer berichten
Shopbox