Logo veldhovensweekblad.nl


Deelnemers krijgen een rondleiding langs de fameuze cleanroom.
Deelnemers krijgen een rondleiding langs de fameuze cleanroom.

600 Veldhovenaren gaan op de koffie bij ASML

Altijd al eens een kijkje willen nemen bij ASML? Noteer dan woensdag 1 november in de agenda. Het bedrijf zet dan de deuren open tijdens een Burendag. Er is ruimte voor 600 Veldhovenaren om op de koffie te komen, en met eigen ogen te zien hoe ASML reilt en zeilt.

VELDHOVEN - medewerker communicatie Monique Mols vertelt dat ASML het belangrijk vindt dat je als buren een goed contact hebt met elkaar. "ASML groeit hard. Inwoners van Veldhoven zien dat we steeds meer uitbreiden. We worden groter. Dat zie je vanaf een afstand. Alleen wat we doen is niet zichtbaar, het is niet zo dat je even binnen kan komen lopen voor een kopje koffie. ASML is dominant aanwezig in Veldhoven, daar kun je niet omheen. "Daarom willen we, zoals het een goede buur betaamd, onze buren op een bakkie koffie vragen."

Contact

Als je buren hebt praat je samen met elkaar, drinkt een bakje koffie, je maakt contact met elkaar, bespreekt dingen die belangrijk zijn tussen goede buren. "Het is belangrijk dat inwoners van Veldhoven zien waar wij mee bezig zijn. Die uitbreidingen van ASML? Waarvoor is dat nou allemaal nodig? Wat gebeurt er dan allemaal achter die 'gesloten' deuren? Daar geven we antwoorden op tijdens de Burendag. Er is niets geheimzinnigs aan."

Hightech

ASML is een hightechbedrijf. Niet voor iedereen is het zichtbaar wat dit inhoudt. Tijdens de Burenavond zijn er diverse lezingen en activiteiten. Wie ervoor interesse heeft, kan zich opgeven voor één van de vier rondleidingen die ASML-medewerkers verzorgen: naar een onderzoekslab, de 19de verdieping van de ASML toren, de nieuwe daktuin en kantoren of door de gangen langs de cleanrooms. Deelnemers kunnen uitgebreid rondkijken in het Experience Center waar men de technologie van ASML kan beleven. Het robocup team 'The Falcons' nodigt Veldhovenaren uit voor een potje robotvoetbal, en ook kunnen mnesen op de foto gekleed in een echt cleanroompak. Stap eens in een container die ASML chipmachines vervoert en laat je bijpraten over de bouwplannen op het ASML terrein. Aan het einde van de avond treedt een Mexicaanse mariachi band op. Kortom.

Introductiefilm

"In het Experience Center kun je de wereld van ASML zien en beleven. Tijdens de introductiefilm word je de wereld van techniek ingetrokken. Met 3D techniek zie je de opbouw in onderdelen voorbijkomen, je ziet de schroeven, bouten, alles wat nodig is om een machine te bouwen door het luchtruim voorbijkomen. Het is vergelijkbaar met de Pandadroom in de Efteling. Het Experience Center wordt ook opgezet om de jeugd voor techniek te enthousiasmeren. Daarnaast willen we graag laten zien met videobeelden wat werken in een 'cleanroom' inhoudt. Tijdens de burenavond hebben we een rondleiding die langs de cleanroom loopt, uiteraard is de ruimte zelf niet toegankelijk."

Flink gegroeid

Het gebouwencomplex van ASML is de afgelopen jaren flink gegroeid. "Sinds twee jaar hebben we een mooi Plaza, dorpsplein, waar ontmoetingen plaatsvinden. Tijdens de burendag zijn hier diverse activiteiten en speelt onze Mexicaanse huisband mooie muziek. De huisband bestaat uit Mexicaanse medewerkers van ASML."

Meer berichten
Shopbox