Logo veldhovensweekblad.nl


'Een beetje pijn hoort gewoon bij de sport. Het is niet voor watjes.' (Foto: Bert Jansen).
'Een beetje pijn hoort gewoon bij de sport. Het is niet voor watjes.' (Foto: Bert Jansen).

'Door sport kreeg ik mijn leven terug'

"Het voelt zo geweldig als je door de lucht vliegt." Kevin van Ekert vertelt over zijn sport… rolstoelskaten.

VELDHOVEN - Zijn leven stond in het teken van BMX. "Een aantal jaren geleden ben ik in een rolstoel terecht gekomen door een ongeval. Ik had daarvoor een actief leven, ik was jeugdbrandweer en wilde daarin doorgroeien. De meeste vrije tijd die ik had bracht ik door op de fiestcrossbaan. Heerlijk vond ik dat. Maar van het ene moment op het andere was dat afgelopen."

Revalidatie

Kevin is niet bij de pakken neer gaan zitten. "Na een revalidatietraject ben ik me gaan verdiepen in sporten in een rolstoel. Zo kwam ik terecht bij rolstoelskaten. In het begin vond ik het doodeng maar toen ik het een beetje onder de knie kreeg! Geweldig. Het mooie gevoel wat ik sinds lange tijd weer mocht beleven: sporten. Daarmee kreeg ik ook mijn leven weer terug."

oen Kevin dan ook voor de eerste keer weer van de ramp af ging voelde dat als thuiskomen. "Die vrijheid! Ik miste het vliegen en het springen. Sinds ik het skaten weer op heb gepakt bast ik weer van de energie. Ik voel me geweldig, ook als ik een keer verkeerd land of stoot." Lachend vertelt hij verder: "Een beetje pijn hoort gewoon bij de sport. Het is niet voor watjes."

Inmiddels is Kevin een van de zes topsporters in Nederland. "Rolstoelskaten is nog geen officiële sport in Nederland. In andere Europese landen, net als in Amerika, wel het geval. Daar hoop ik nog een keer mee te doen met de wereldkampioenschappen. Dat is mijn grote droom voor de toekomst." Naast zelf beoefenen verzorgt Kevin lessen in rolstoelskaten. "Vooral jonge mensen vinden het geweldig. Als ze voor het eerst een les volgen zie je een bang gezicht, maar als ze de basis eenmaal onder de knie hebben en van een ramp af durven, zie je een glimlach van oor tor oor. Voor de meesten is het een overwinning op zichzelf. Dat vertaalt zich ook als rolstoeler in het dagelijks leven. Als je de rolstoel onder controle hebt ben je niet bang om deel te nemen in het verkeer, neem je trappen, de roltrap etc. En dat is wat het is, mijn rolstoel zijn mijn 'benen'." Elke week traint Van Ekert op de skatebaan in Eindhoven. Daar kan hij zijn sprongen oefenen en zich naar hartenlust uitleven. "Trainen, trainen, trainen. Voor mezelf maar ook om anderen te motiveren. Ik ben vooral fysiek zeer sterk geworden in mijn armen. Oké, het is een sport waar je eerder een blessure op kan lopen dan met dammen maar ik wil voor mezelf kunnen zeggen dat ik geleefd heb en dat ik alles uit het leven heb gehaald. En als ik dan die backflip doe op de skatebaan, een achterwaartse salto in de rolstoel… man, dan leef ik pas echt."

Meer berichten
Shopbox