Logo veldhovensweekblad.nl


Hulstbessen worden zoeter door de vorst.
Hulstbessen worden zoeter door de vorst.

Herfst: seizoen van vruchten en zaden

De herfst is hét jaargetijde om vruchten en zaden te verzamelen. Zaden en vruchten zijn voor de mens altijd van groot belang geweest. In de oertijd hield men zich niet alleen in leven met jagen en vissen, maar ook met het verzamelen van vruchten, zaden en knollen. Geleidelijk aan veranderde de mens van jager en verzamelaar in agrariër. In de directe woonomgeving werden kleine akkertjes aangelegd. De oogst werd zo verwerkt, dat er een wintervoorraad van aan kon worden gelegd.

VELDHOVEN - Hoewel er gedurende het gehele jaar wel iets eetbaars uit de vrije natuur te oogsten valt, is de herfst toch wel het hoogtepunt van de oogsttijd. Aan allerlei planten, heesters en bomen komen bessen en andere vruchten. Veel bessen zien er sappig en smakelijk uit. Ze zijn echter niet allemaal eetbaar. Voor in het wild levende dieren is dat meestal geen probleem. Zij hebben een goede neus voor wat eetbaar is.

Noten

Nu veel ongerepte natuur verdwenen is, vinden veel van die dieren hun tafeltje gedekt op onze velden, akkers, tuinen en kwekerijen. De met veel zorg gekweekte vruchten vallen, als we geen maatregelen treffen, ten prooi aan vogels, wespen, vliegen, rupsen, muizen en eekhoorns. Eerst aardbeien, kersen en pruimen, dan appels en peren en tenslotte staan onze noten op het menu. Wie een notenboom in de tuin heeft, kan nog wel even genieten van de heen en weer rennende eekhoorntjes, maar als een continue stroom van kraaien, eksters en gaaien met onze noten aan de haal gaat, is de lol er gauw af.

Vruchten en zaden zijn in de herfst voor dieren van groot belang. Veel dieren leggen een wintervoorraad aan van o.a. kastanjes, eikels en beukennootjes. Zij moeten veel eten om een vetreserve op te bouwen voor de winter. Veel zaden en vruchten zijn voor de mens niet geschikt, maar voor de vogels een lekkernij, zoals eikels, de zaden uit dennen- en sparrenappels en de zaden van distels om er maar enkele te noemen.

De vogels laten sommige bessen hangen, omdat ze lekkerder zijn als het eerst wat gevroren heeft. Rozenbottels zijn daar een voorbeeld van, evenals de lijsterbessen en de hulstbessen. In de herfst en vroege winter zijn ze nog stug en hard. Deze vruchten worden zoeter en zachter door de vorst.

Aanpassen

Dieren kunnen zich vaak goed aan de omstandigheden aanpassen. Zij zijn meestal niet afhankelijk van één soort voedsel. Insectenetende vogels gaan, als zij hier overwinteren, over op zaad; insecten zijn 's winters immers niet voorradig.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox