Logo veldhovensweekblad.nl


"Ik heb het idee dat ik nog een hele tijd mee kan als baritonsaxofonist.” (Foto Theo van Sambeek).
"Ik heb het idee dat ik nog een hele tijd mee kan als baritonsaxofonist.” (Foto Theo van Sambeek).

Jubileumconcert St.Cecilia met in de hoofdrol Jan Coppens

Jan Coppens is al vijftig jaar zeer gewaardeerd lid bij muziekvereniging St.Cecilia Oerle. Met trots wil de vereniging een ieder uitnodigen zijn jubileum te vieren met een jubileumconcert op zondag 8 oktober om 12.00 uur in Theater de Schalm. De muzikale leiding is in handen van dirigent Johan Smeulders. Na afloop zijn geïnteresseerden welkom voor een afterparty in d' Ouw School in Oerle waar de klanken van Jan zijn muziekliefde Pete's Corner big band zullen klinken.

VELDHOVEN - In huize Coppens in Oerle is het muziek wat de klok slaat. Jan, echtgenote Willy en hun twee -inmiddels uithuizige- zonen Rick en Cas, spelen en zingen er al heel wat jaartjes lustig op los.

Vijftig jaar geleden begon Jan zijn muziekcarrière op de altsax. Jan Coppens blikt terug: "De muziek zat er van huis uit al in. Bij zuster Alberta uit Oers heb ik twee jaar lang blokfluit gespeeld: zij gaf ook les in gitaar, accordeon, piano...En daarna ben ik naar de - toen nog- fanfare gegaan. Mijn vader en Cor Borgers verzorgden de opleiding voor de leerling-muzikanten. Het was destijds gebruikelijk om op de bugel te beginnen, omdat het een koperinstrument is en de fanfare voornamelijk uit koperinstrumenten bestond. Maar ik wilde eigenlijk saxofoon spelen. Omdat niemand daar op dat moment specifiek saxofoonles gaf, ben ik met de grepentabel erbij als autodidact aan de slag gegaan. Aanvankelijk op de altsax en later op de baritonsax. Mijn vader hoorde of het goed was of niet, dus hij heeft me zeker wel begeleid daarin."

Oers Kermis

Het eerste 'optreden' van Jan was in 1967 met Oers Kermis. Jan: "Toen was ik elf. De opening van Oers kermis was altijd de eerste activiteit van elke lichting leerlingen. Als je een aantal regels uit een instructieboekje kon spelen en het een beetje 'matchte', dan kon je 'erbij'. Dat gaat tegenwoordig echt héél anders dan toen. Toch is het jammer dat de jeugd nu moeilijk te binden is aan een vereniging. In de tussentijd ben ik ook nog bijna 25 jaar lid geweest van de Oerse Kapel. En verder bijna dertig jaar lid van harmonie L'Union Fraternelle, ongeveer 20 jaar van Pete's Corner Bigband en een jaar of tien 'vaste' invaller bij het Veldhovens Muziekkorps rond carnaval bij de Vèrrekesblaos."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox