Logo veldhovensweekblad.nl


Judasoren op een vlier, genoemd naar Judas die zich na zijn verraad van Jezus verhing aan een vlierboom.
Judasoren op een vlier, genoemd naar Judas die zich na zijn verraad van Jezus verhing aan een vlierboom.

Weerzien met wonderlijke opruimers

Vakantiespullen opgeborgen, het ritme van de werkdag hernomen, zo is de zomerse vrijheid voor velen weer overgegaan in de orde van de dagelijkse gang. De volheid van de zomer, het rijpen van vruchten en zaden loopt ten einde. In deze overgangsfase verschijnen in volle schoonheid en variatie de vruchten van de herfst: de paddenstoelen. Niet dat ze in de andere seizoenen niet te vinden zijn, maar de herfst is bij uitstek het seizoen van die merkwaardige, tot de verbeelding sprekende groeisels.

VELDHOVEN - Zomaar op de bodem, als een schil van een sinaasappel, verschijnt de oranje bekerzwam op de kale grond van een pad. Uit de stam van een berk groeit een platte zwam, wit van onder, bruin-beige van boven: de berkenzwam. Oude eiken zijn de gastheer van de biefstukzwam, de vliegenzwam kan alleen maar tevoorschijn komen op plaatsen waar bomen staan.
Elke paddenstoel of zwam van welke grootte of vorm dan ook, wordt voorgebracht door een zwamvlok. Dit is een verzameling van draden die groeien in de humuslaag van het bos, maar ook in een dode of levende boom. Als de omstandigheden gunstig zijn kunnen er uit zo'n zwamvlok vruchten tot ontwikkeling komen: de paddenstoelen. In die paddenstoel rijpen de sporen, microscopisch kleine dingen, die door de wind of insekten worden verspreid. Onder gunstige omstandigheden kiemen die sporen, om zo het begin te vormen van een nieuwe zwamvlok.
Stengels kunnen lang, dun, kort of dik zijn en onder de hoed zijn de verrassingen nog groter. Soms zit er een dicht pakket plaatjes, denk aan de champignons, of een soort spons met vele gaatjes. Maar ook stekels of een heuse doolhof behoort tot de mogelijkheden. En dan is er ook nog een grote verscheidenheid van kleuren en geuren.
Naast die 'gewone' zwammen in standaardvorm bestaan er nog allerlei andere exemplaren. Wat er op oude bomen en boomstronken aan kleuren, vormen en afmetingen te vinden is! Kleine oranjekleurige knopjes van het meniezwammetje, de berkenzwammen met een diameter tot wel 20 cm, de bundels van het elfenbankje, de zware, donkergekleurde, uitbollende groeisels van de jaarlijks zich verder ontwikkelende tonderzwam, het zijn zo maar wat voorbeelden.
Het evenwicht in de natuur wordt verstoord als op grote schaal tot paddenstoelenoogst wordt overgegaan. Om die keten van groei, afbraak en nieuwe ontwikkeling niet te verstoren, moeten de opruimers -het gilde der zwammen- hun werk kunnen blijven doen. Geniet daarom buiten van de wonderlijke opruimers en aan tafel van de paddenstoelen uit de winkel.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox