Logo veldhovensweekblad.nl


Sander Graumans: "Het korps bestaat uit een hechte groep mensen.' (Foto: Bert Jansen).
Sander Graumans: "Het korps bestaat uit een hechte groep mensen.' (Foto: Bert Jansen).

Brandweer Veldhoven op zoek naar extra handen

Al eens met de gedachte gespeeld om bij de brandweer te gaan? Dan biedt een informatie-avond van Brandweer Veldhoven, die wordt gehouden op 2 oktober, mogelijk uitkomst.

VELDHOVEN - Brandweer Veldhoven is op zoek naar mensen die zich aan willen melden om als brandweerman of -vrouw aan de slag te gaan. "We zijn voor beide posten (Heemweg en De Run) op zoek naar nieuwe mensen" zegt Sander Graumans. "We zoeken naar Veldhovenaren of mensen die overdag in Veldhoven verblijven, bijvoorbeeld door werk, en in de mogelijkheid zijn om overdag op een melding te reageren. Maar ook geïnteresseerden die alleen in de avonden of weekenden beschikbaar zijn, worden uitgenodigd."

Oefenen

Graumans geeft aan dat het korps uit een hechte groep mensen bestaat. "Elke donderdagavond oefenen we samen. Op deze avonden wordt afwisselend theorie besproken of vindt een praktijkoefening op de kazerne of andere locatie plaats. Hierbij wordt dankbaar gebruik gemaakt van de bedrijven en instellingen in Veldhoven, die hun medewerking hieraan verlenen. Op zo'n avond oefenen we situaties die bij een uitruk voor kunnen komen, maar ook oefenlocaties worden bezocht. Volgens Graumans bestaat het werk van de brandweer voor een groot gedeelte uit meldingen waarbij de impact relatief laag is en er geen persoonlijk leed is. Maar er zijn ook oproepen, zoals een ongeval met letsel of beknelling, die diepe indruk nalaten.

Wie bij de brandweer wil, moet gezond zijn. "We vragen mensen te reageren die met regelmaat beschikbaar zijn, mensen met team spirit en die het niet erg vinden om vies te worden. Daartegenover krijg je van ons een opleiding werkend leren (avonduren) van twee jaar. Je gaat vanaf het begin mee op uitruk zodat je ervaring op kan doen. Later in de opleiding krijg je meer verantwoordelijkheden. Elke week ga je naar school, waarbij je theorie krijgt en opdrachten voor in de praktijk. In de opleiding leer je om te gaan met het materiaal, je leert de risico's die bij het vak horen. Na twee jaar ben je volledig beschikbaar en inzetbaar. Na deze opleiding zijn er talloze manieren om door te groeien. "Het korps is eigenlijk een grote familie".

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox