Logo veldhovensweekblad.nl


Marianne Bolsius-Franssen in de wachtkamer van Gezondheidscentrum De Bolzen (foto Theo van Sambeek).
Marianne Bolsius-Franssen in de wachtkamer van Gezondheidscentrum De Bolzen (foto Theo van Sambeek).

Marianne Bolsius stopt als huisarts

Na ruim dertig jaar met veel plezier het vak uitgeoefend te hebben, vindt huisarts Marianne Bolsius-Franssen het moment aangebroken met ingang van 1 oktober 2017 definitief de stethoscoop over te dragen aan haar collega's van Gezondheidscentrum De Bolzen. Komende zaterdag staat er voor Bolsius een afscheidsreceptie gepland in café-zaal Sint Joris in Zeelst-Veldhoven.

VELDHOVEN - Marianne Bolsius begint haar loopbaan als huisarts in 1987 in huisartsenpraktijk Bolsius te Zeelst. Zij volgt als eerste vrouwelijke huisarts Hans Bolsius op, die op dat moment drie jaar samenwerkt met Mariannes' man Ton Bolsius.

Marianne en Ton leren elkaar kennen in het tweede jaar van de studie Geneeskunde in Leiden. Saillant detail: de vonk sloeg over in de snijzaal, niet de meest voor de hand liggende locatie voor romantiek. Ze trouwen en krijgen drie kinderen: Floor, Nadine en Frans.

Grappige situatie

Marianne is in verwachting als zij net als huisarts begint. "Er was toen nog geen zwangerschapsverlof en ook was men nog niet gewend aan vrouwelijke huisartsen, wat soms grappige situaties opleverde," blikt Marianne glimlachend terug. Als ik in het begin in de praktijk de telefoon opnam, gebeurde het regelmatig dat men vroeg: "Mag ik de dokter even spreken?"

Kruim

Marianne: "Tot 2009 heb ik samen met Ton met heel veel plezier het huisartsenvak uitgeoefend, totdat hij om medische redenen moest stoppen met het vak. Daarop heb ik met Susan Pruijsen de praktijk voortgezet. Tussen 2004 en 2009 hebben we met Ton en fysiotherapeut Frank Beelen Gezondheidscentrum De Bolzen opgezet, waar ik inmiddels samen met Susan Pruijsen en Atiq Homa sinds november 2009 als huisarts werkzaam ben. Het goed van de grond krijgen van het gezondheidscentrum heeft veel kruim gekost kan ik je vertellen! Als onze vaste assistentes van toen –Ingrid, Marga en Dolinda- niet mee waren gegaan, had ik het toch wel erg zwaar gekregen: je wilt toch direct goede zorg kunnen leveren. In januari 2015 zijn er twee nieuwe collega's in de maatschap bij gekomen, te weten Suzanne Marcelis en Jeroen van Nierop. Inmiddels werken er in Veldhoven elf vrouwen van de eenentwintig gevestigde huisartsen in totaal."

Rompslomp

In de loop der jaren is er veel veranderd in het vak, waarvan de administratieve rompslomp en de macht van verzekeraars niet de leukste kanten zijn. "Wat ik het meest dankbaar vind van mijn vak, is de terminale zorg: de speciale band die je hebt met de mensen tot op de laatste dag …Het is een luxe in Nederland dat pijn in het algemeen redelijk bestreden kan worden en de palliatieve zorg goed geregeld is."

Cold Turkey

Marianne ziet niet op tegen haar pensioen, en heeft voor zichzelf al wat opties: "Ik zie het wel en ga er 'cold turkey' in. Ik vind kunstgeschiedenis en filosofie erg leuk en daar krijg ik nu ook tijd voor."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox