Logo veldhovensweekblad.nl


Jan Kirchner wil, ondanks zijn ziekte, gewoon lekker bezig blijven en genieten van het maken van foto’s. (Foto: Dennis Kroonen).
Jan Kirchner wil, ondanks zijn ziekte, gewoon lekker bezig blijven en genieten van het maken van foto’s. (Foto: Dennis Kroonen).

"De tijd die ik nog heb ga ik zo goed mogelijke invullen"

Een rustige ochtend aan de Scherpenering in Veldhoven. Terwijl een sperwer van op een lantaarnpaal loert naar zijn prooi en een paar tellen eerder een toestel van Ryanair met veel geraas het luchtruim heeft gekozen, treffen we in de berm van de weg vliegtuigspotter Jan Kirchner.

VELDHOVEN - Op de start- en landingsbaan is het verder betrekkelijk rustig. Toch spot de 68-jarige Eindhovenaar 'vliegtuigen', maar dan zonder vleugels. "Niet normaal hoe hard die auto's rijden hier." Als de laagvlieger uit zicht is, keert de rust terug en kunnen we een praatje maken met Jan, die sinds vijf jaar van vliegtuigen spotten zijn hobby heeft gemaakt. "Met een heel klein toestelletje ben ik begonnen. Dat was twee keer niks. Nu heb ik twee goede camera's en kan ik er aardig mee uit de voeten."

Wonder

Duizenden foto's heeft hij gemaakt. Bewaren doet hij ze op de laptop. "Ieder vliegtuig is toch weer anders", zegt Jan. "Ze worden iedere keer op een verschillende manier aan de grond gezet. Het blijft een wonder dat zo'n ding de lucht in kan komen. Bij die oude toestellen kan ik genieten van de herrie en rook. Prachtig! Bovendien vind ik het hier een geweldige omgeving en is het allemaal behoorlijk relaxt. Laatst was ik in de buurt van de luchtmachtbasis in Kleine Brogel. Vroeger was dat leuk en kon je zo foto's maken, maar nu deed een beveiliger me toch moeilijk. Alsof we een stel terroristen waren."
Genieten dichtbij huis dus. "Ik kan toch niet meer zo ver weg", zegt de voormalig parkeercontroleur, jarenlang werkzaam in het centrum van Veldhoven. "In april hebben ze de bij mij spierziekte ALS geconstateerd. De tijd die ik nu nog heb wil ik op een zo goed mogelijke manier invullen. De ziekte heeft me wel iets van het leven geleerd. Ik ben veel milder geworden. We proberen te blijven lachen, maar dat valt niet altijd mee. Het vergt al wat aanpassingen en ik moet gewoon wat rustiger aan doen."
Zolang het nog kan blijft Jan dus foto's maken. Niet alleen van vliegtuigen zo blijkt. "Vogels knip ik ook. Van de buizerds die hier rondvliegen bijvoorbeeld. In de herfst ben ik van de paddenstoelen en ik heb de hele Kempen doorkruist om kerken en kapelletjes vast te leggen."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox