Logo veldhovensweekblad.nl


Kleinzoon Ben Rijken in de straat die naar zijn grootvader genoemd is: de meester Rijkenstraat. (Foto: Theo van Sambeek).
Kleinzoon Ben Rijken in de straat die naar zijn grootvader genoemd is: de meester Rijkenstraat. (Foto: Theo van Sambeek).

Het Veldhoven van meester Rijken

Een groep Veldhovenaren heeft het initiatief genomen om het onvoltooide werk van chroniqueur meester Rijken een voltooiing te geven. Zijn werk 'De Beschrijving van Veldhoven' wordt na driekwart eeuw voltooid door enkele bevlogen leden van de Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken.

VELDHOVEN - Om de grondlegger van de Veldhovense geschiedschrijving alle eer aan te doen die hem toekomt, wordt het werk van meester Rijken zoveel mogelijk intact gelaten. Eén van de fanatieke schrijvers van de stichting, Louis Schats, schetst een beeld van het boek dat hij samen met zijn al even bevlogen collega-schrijvers, Ton van den Hurk en Jan van den Boom, samenstelde en voltooide: "De door meester Rijken opgetekende geschiedenis is een mooie combinatie van historische feiten en verhalen over het dorpsleven. Het boek zal uiteindelijk circa 130 bladzijden tellen, is geheel full colour uitgevoerd en is rijk geïllustreerd met foto's van Veldhoven-Dorp van weleer en van archeologische vondsten van meester Rijken."

Kleinzoon

Geestdriftig vertellen de archief- en geschiedenisfanaten van Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken ook over de familie van meester Rijken. Jan van den Boom: "Het boek wordt ingeleid door Ben Rijken, kleinzoon van meester Rijken. 'Ik ben erg blij dat ik heb kunnen meewerken aan de totstandkoming van dit boek'". Zijn broer Kees heeft een prachtig verhaal opgetekend met herinneringen aan zijn opa. Bovendien wordt in het boek aandacht besteed aan het leven en werk van meester Rijken.

De naam van meester Rijken was al vastgelegd in de straatnaam 'Meester Rijkenstraat'. Ton van de Hurk tot slot: "Met dit boek, 'Het Veldhoven-Dorp van meester Rijken', is er een tastbare herinnering aan zijn leven en werk toegevoegd."

'Het Veldhoven-Dorp van meester Rijken' verschijnt 22 november. De prijs van het boek is € 18,50 en bij inschrijving tot 15 oktober € 16,00. Meer info over bestellen: veldhovendorp@gmail.com of:040-2537686, 040-2535773, 040-2053276.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox