Persfotograaf Bert Jansen: "Regelmatig worden we uitgemaakt voor ramptoerist; niets is minder waar!" FOTO: Dave Hendriks.
Persfotograaf Bert Jansen: "Regelmatig worden we uitgemaakt voor ramptoerist; niets is minder waar!" FOTO: Dave Hendriks.

112-momenten respectvol vastleggen

Algemeen

Kom naar de Open Dag Hulpdiensten, zondag 2 april tussen 11.00 en 16.00 uur op Biesven 17-19 in Leende. Tijdens deze dag kunnen bezoekers kennis nemen over het werk van de verschillende hulpdiensten.

VELDHOVEN - Brandweer, ambulance, politie, persfotografen en Rijkswaterstaat staan klaar om alle vragen te beantwoorden over hun dagelijkse werkzaamheden. In het Veldhovens Weekblad natuurlijk fotograaf Bert Jansen aan het woord als persfotograaf. Samen met Dave Hendriks, Rico Vogels en Sem van Rijssel, vormt hij een team van fotografen die 112-momenten op een respectvolle manier vastleggen in regio de Kempen. “Van noodsituaties en rampen tot branden, verkeersongevallen of reddingsoperaties. Waar hulpdiensten bij zijn betrokken, maken wij foto’s van de situatie.” 

Open Dag 

Voor het eerst geven de fotografen tijdens de Open Dag zaterdag 2 april een inkijkje in hun werk en laten ze zien wat er zoal nodig is voor het maken van een reportage. “We maken gebruik van persoonlijke beschermingsmaatregelen. Naast mondkapjes en handschoenen, bijvoorbeeld ook een helm of kogelwerend vest.”
In een fotocollage is te zien hoe alomvattend het werk is. Als het weer het toelaat is te zien hoe een reportage wordt gemaakt met een drone.

Fotowedstrijd

“Voor de jeugdige bezoekers aan de Open Dag is er een mooie wedstrijd. Bij onze stand mogen ze een perskaart ophalen en daarmee in een echt persvak de demonstratie’s fotograferen. Ze mogen natuurlijk ook een foto elders op het terrein maken. De foto kunnen ze daarna uploaden op onze facebook pagina. Voor de mooist, beste foto is er een prijs. “Wat dat is blijft nog even een verrassing. Dus vergeet niet je smartphone of je fotocamera mee te nemen.” 

Belang

De Open Dag Hulpdiensten is een onvervangbare kans om de inzet van hulpdiensten en hulpverleners in beeld te krijgen. Door de moeilijke situaties waarmee persfotografen worden geconfronteerd, kunnen de foto’s het grote publiek een beter begrip geven van het werk en de uitdagingen die zij dagelijks ondergaan. Jansen: “Regelmatig worden we uitgemaakt voor ramptoerist; niets is minder waar! Ja, soms komen we als eerste bij een ongeval uit, dan maken we geen foto’s maar verlenen we eerste hulp. We verrichten hand- en spandiensten, helpen mee slachtoffers tillen, houden infuuszakken vast; wat er nodig is doen we. Pas als alles geregeld is nemen wij foto’s, op een respectvolle manier voor slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen.”




Vergeet niet je smartphone of fotocamera mee te nemen

Van de redactie

Afbeelding