ASML-medewerker Rick Lenssen werkt tweeëneenhalf jaar aan een Legobouwwerk van de campus van zijn werkgever. FOTO: Bert Jansen.
ASML-medewerker Rick Lenssen werkt tweeëneenhalf jaar aan een Legobouwwerk van de campus van zijn werkgever. FOTO: Bert Jansen.

‘Brickmaster’ Rick bouwt ASML na

Algemeen

Net als andere vaders bouwt Rick Lenssen met zijn kinderen mee met Lego. De afgelopen tweeënhalf jaar bouwt hij echter aan heel wat anders dan de gemiddelde vader. De Helmonder is ontwikkelaar bij ASML en bouwde met Lego de hele campus van het Veldhovense bedrijf na. Deze staat nu bij de receptie van het bedrijf. 

VELDHOVEN - Lenssen: “Mijn oudste zoontje heeft mee geholpen met wat recht-toe-recht -aan-dingen, maar het meeste heb ik zelf gedaan en dan zaten zij bij me op zolder met een grote bak Lego te hun eigen creaties te maken.”

In 2018 zoekt Lenssen naar een leuk gezinsuitje voor de herfstvakantie en komt uit bij Lego World. Daar raakt hij geïnspireerd. “Daar is de verslaving begonnen. Ik ben elke dag wel met Lego bezig. Hetzij met kijken op Marktplaats voor bepaalde sets die ik verzamel, hetzij met het ontwikkelen van nieuwe projecten.”

Prakkezeren

 In 2019 maakt hij het ontwerp voor de campus. Hij werkt er tweeëneenhalf jaar aan en afgelopen zomer legde hij de laatste hand aan zijn creatie. “Het is niet alleen een verslaving, maar ook een ontspanning. Het ontwerpen of bouwen zorgt dat ik lekker mijn hoofd leeg kan maken. Hoewel je tijdens het ontwerpen ook wel veel moet prakkezeren.”

Wedstrijd

Zijn collega’s weten niet waar hij mee bezig is, tot er in 2021 ter promotie van een nieuw campusgebouw een wedstrijd is om de campus na te maken. 

“Dat kon op allerlei manieren van papier of karton, of je kon hem naschilderen. Toevallig was ik zelf net twee weken klaar, dus had ik een kleine voorsprong op de rest.” 

Lenssen zendt een foto van zijn campus in en behoort tot de tien winnaars. Zijn prijs: een ASML-Legomachine. “Toen ik mijn foto plaatste, vroegen mensen: “Hoe kunnen wij nu nog winnen?”

Bubbeltjesplastic

“Ik dacht het zou wel gaaf zijn als dit bij een van de recepties zou komen te staan.” 

Wie nu bij de receptie in het hoofdgebouw komt, ziet Lenssens creatie inderdaad staan op de plek waar eerder een oude maquette stond. Om het bouwwerk op zijn plek te krijgen vervoerde Lenssen het in twee houten kisten gevuld met bubbeltjesplastic. “Ik hield mijn hart vast, maar de twee stukken waren gelukkig helemaal heel gebleven.”

“Op de dag dat ik het bouwwerk plaatste en ik de twee stukken waarin het vervoerd werd aan elkaar ging maken, kwam een groep collega’s langs om me een Brickmastercetrificaat te brengen. Ik krijg heel veel reacties sinds het op de socials staat.”

Uitbreiding

ASML bouwt gewoon door en dat betekent voor Lenssen ook dat hij doorbouwt. 

“Maar ik wacht nu even af tot de gebouwen er daadwerkelijk staan. Tijdens het bouwproces van de hele campus heb ik de nieuwe gebouwen van presentaties nagebouwd en vanuit de realiteit is het toch mooier. Zo heb ik bij het auditorium bijvoorbeeld groen en wit gebruikt, terwijl het nu in bruin staal gemaakt is. En als ik wacht tot de gebouwen er staan, geeft me dat ook even wat adem. Dan kan ik een uitbreiding maken van het bestaande bouwwerk.”

Oplevering

Sinds de ‘oplevering’ van de Legocampus bouwt Lenssen nog een aantal kleinere variant van de campus die een skyline vormen. Die is te koop in de werknemerswinkel. Maar niet alles wat de creatieve Veldhovenaar maakt heeft met ASML te maken. Zo mozaïekte hij foto’s van zijn gezin met Legosteentjes.

Bianca Kuijpers

‘Ik hield mijn hart vast, maar gelukkig was het nog heel’