Marc Verberk in de huiskamer van Veldwijzer, met op de achtergrond een bezoeker. FOTO: Bert Jansen.
Marc Verberk in de huiskamer van Veldwijzer, met op de achtergrond een bezoeker. FOTO: Bert Jansen.

Warme Kamer biedt luisterend oor

Algemeen

Zin in een praatje of een bakkie koffie, ga dan eens kijken in een van de Warme Kamers van Veldhoven. 

VELDHOVEN - De energieprijzen zijn de afgelopen maanden tot aan het plafond gestegen. Vele mensen zetten daarom thuis de verwarming laag of zelfs uit. Veldhoven wil niemand in de kou laten zitten en biedt voor alle inwoners een warme kamer aan. Gemeente Veldhoven is initiatiefnemer van dit concept voor Veldhoven. 

De Warme Kamers vinden hun oorsprong in een landelijk initiatief van het Leger de Heils. Een kamer waar je naartoe kan om een bakje koffie  te drinken, een spelletje te spelen, of een boek lezen. Maar ook om elkaar te ontmoeten. In de huiskamer wordt gebruik gemaakt van gastheren en gastvrouwen die elke gast een warm welkom geven.

Energiecoach

Besparen op de energierekening kan al vaak met hele kleine aanpassingen. Daarvoor kan men in de Warme Kamer een advies vragen aan de energiecoach. Deze brengt wekelijks een bezoek aan alle Warme Kamers om vragen te beantwoorden en tips te geven. 

Tijd om eens een kijkje te nemen in de Warme Kamer bij Veldwijzer aan de Sterrenlaan. In de huiskamer treffen we Marc Verberk. Het haardvuur staat op het grote tv-scherm op de achtergrond gezellig te knapperen.

 “We wonen hier met zijn allen,” zegt Verberk, intussen met zijn armen rondzwaaiend door de huiskamer. “Met alle partijen willen we een thuisgevoel geven waar iedereen binnen kan lopen voor een bakje koffie of thee. Net zoals je thuis gasten ontvangt, gezellig aan de keukentafel, even lekker kletsen.”

Binnen Veldwijzer zijn meerdere organisaties gehuisvest waaronder Cordaad Welzijn, SWOVE, Voedselbank, en stichting leergeld.

“Wat mensen ook vinden in de Warme Kamer is een luisterend oor. Voor diegene die daar behoefte aan hebben. Want we hebben gemerkt dat er veel mensen zijn die op de een of andere manier in de knel zijn gekomen. Dat kan bijvoorbeeld zijn door de stijgende energieprijzen, verlies van werk en inkomen of mensen die eenzaamheid ervaren. Hier in de Warme Kamer proberen we deze mensen te helpen door naar de hulpvraag te luisteren en gezien te worden.”

Verberk geeft aan dat ze niet alle problemen op kunnen lossen maar vaak weet men wel wat er nodig is om deze mensen met de juiste instantie in contact te brengen. “De lijntjes zijn kort hier. Heb je een juridische hulpvraag dan kun je terecht bij Bureau Sociale Raadslieden. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen om een brief op te stellen. Of doorverwijzingen naar een van de andere partners voor hulp en bijstand.

Meer weten over de Warme Kamers in Veldhoven? Kijk dan op:

veldhoven.nl


Een afspraak maken voor gratis hulp thuis kan via:

energieklus.nl/meedoen

Van de redactie

Gezellig even lekker kletsen aan de keukentafel

Afbeelding