Amateurschildervereniging het Penseeltje bestaat veertig jaar. Op de achtergrond schildert voorzitter Els Rijnvis. FOTO: Bert Jansen.
Amateurschildervereniging het Penseeltje bestaat veertig jaar. Op de achtergrond schildert voorzitter Els Rijnvis. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

40 jaar kunstcreatie bij het Penseeltje

Algemeen

Amateurschilder en -tekenvereniging het Penseeltje uit Veldhoven viert een feestje. De vereniging wordt op de laatste dag van deze maand veertig. De club viert dat met een feestelijke opening van de jaarlijkse expositie die wordt geopend door wethouder Jeroen Rooijakkers. In april volgt nog een activiteit voor de leden.

VELDHOVEN - In 1982 wil Johan Couwenberg een schildersvereniging oprichten in Zonderwijk. In Sentrum 70 blijkt al een hobbyclub te zitten en de twee besluiten tijdens een expositie in het Tweespan samen te exposeren met behoud van hun eigen karakter. 

“Daaruit is het Penseeltje ontstaan”, zo vertelt huidig voorzitter Els Rijnvis. “Toen de vereniging op 31 januari werd opgericht, meldden zich direct 52 mensen aan. Van één dagdeel ging het naar vier. Inmiddels zijn dat er tien en hebben we ruim honderd leden.”

Penningmeester Marianne Egtberts: “De sfeer onderling is heel goed. De hele groep ‘bemoeit’  zich met jouw schilderij. Ik heb het reuze naar mijn zin. Soms moet je mensen een duwtje geven om ook te gaan schilderen. Dan komen ze kijken bij de expositie en zeggen: ‘dat heb ik nog nooit gedaan of ik kan dat helemaal niet’. Dan zeg ik altijd: ‘bij ons moet niets. Kijk maar waar het schip strandt.’ Dan blijven ze vaak hangen.”

Niet vanzelfsprekend

Dat de vereniging de veertig jaar zou halen was een aantal jaren geleden niet vanzelfsprekend. Rijnvis: “In 2013 hoorde we dat we weg moesten uit onze toenmalige locatie op de Libra. We hebben anderhalf jaar gezocht en hadden nog niets. We dachten: dat wordt het einde van het Penseeltje. Wij hebben leden die het van een AOW’tje moeten doen, dus we moeten de contributie ook laag houden.”

Egtberts: “We vonden op het nippertje een andere locatie omdat er net iets vrijkwam bij Sentrum 70. ”De schilders zitten daar nu al acht jaar met veel plezier. Rijnvis kent uit de overlevering nog wel een aantal momenten uit de geschiedenis van de vereniging. “In de begintijd werkten ze met tafelezels die gemaakt werden door leerlingen van de technische school. Toen de schilderijen steeds groter werden, was dat niet meer voldoende. We kregen toen 2500 gulden subsidie van het Prins Bernard Fonds waarvan ezels en tekentafels werden gekocht. Dat was nog meer dan de startsubsidie van de gemeente.”

Mooiste werken

De jaarlijkse expositie heeft geen speciaal thema, maar, zegt Rijnvis: “We hopen dat onze leden hun mooiste werken in sturen vanwege ons 40-jarig bestaan.” 

Egtberts: “Die exposities geven altijd mooi weer, wat er allemaal kan bij ons, aquarel, acrylverf, olieverf, tekenen.” Wellicht zit in de expositie ook wat ander werk dan wat de bezoekers gewend zijn, omdat er het afgelopen jaar een aantal nieuwe begeleiders bij is gekomen van wie sommigen met ander technieken werken. 

Rijnvis: “Voor een aantal begeleiders met een respectabele leeftijd van over de 90 werd het te vermoeiend. Daarom zijn we op zoek gegaan naar wat jongere mensen. Dat werkt heel verfrissend, want die hebben ook weer nieuwe ideeën en dat brengt onze leden ook op nieuwe ideeën. Er wordt nu minder traditioneel en realistisch geschilderd als vroeger. We hebben bijvoorbeeld een voormalig docent van het grafisch lyceum die ook cartoons tekent. Er zijn mensen die daar wel belangstelling voor hebben. Zo werken we ook met mixed media.”

De expositie in Sentrum 70 aan Handwijzer 34 is gratis toegankelijk op zaterdag 28 en zondag 19 januari tussen 11.00 en 17.00 uur. De feestelijke opening is op 28 januari om 11.00 uur.

Bianca Kuijpers

‘Er wordt nu minder traditioneel geschilderd’

Veel schilders van het Penseeltje zijn al lang trouw aan de vereniging. FOTO: Bert Jansen.