Meer Vreugde Kern brengt de voorstelling VREK op de planken. FOTO: Bert Jansen.
Meer Vreugde Kern brengt de voorstelling VREK op de planken. FOTO: Bert Jansen. Bert Jansen

‘Personages zijn op het lijf geschreven’

Algemeen

Meer Vreugde Kern wil na de Coronapandemie vooral iedereen laten lachen. Dat dit zeker gaat lukken met VREK staat vast. Een leuke, vrolijke, luchtige, komische voorstelling.

VELDHOVEN - VREK is een tijdloos toneelstuk. Meer Vreugde Kern heeft het stuk, dat van origine een zwaar toneelstuk is, laten bewerken tot een luchtige komedie. Lachend zegt Daniël Zevenbergen: “het lijkt wel of de personages op de spelers zijn geschreven.” 

Hij legt uit dat het stuk past bij de rollen die gespeeld worden door de acteurs. “Op het lijf geschreven, daardoor komt het stuk extra sterk over. We zetten de typetjes goed neer.”

Mediamagnaat

Johan Sanders speelt Harpagon. Een mediamagnaat waarbij alles draait om geld en macht. Het stuk is opgedragen aan Sanders voor zijn 40-jarig jubileum bij MVK. Als baas van een televisieomroep moet hij alles op alles zetten om aan de top te blijven. Voor de bühne lijkt het alsof Harpagon alles onder controle heeft, maar achter de schermen is een ware soap gaande. Een realityshow over Harpagon’s leven lijkt dé oplossing te zijn om de kijkcijfers op te krikken, ook al komt hij daarmee recht tegenover zijn kinderen te staan. Bovendien zijn andere familieleden, werknemers en vijanden er op uit om Harpagon alles af te nemen wat hij bezit: zijn fortuin.

David Sanders speelt de zoon van Johan in VREK. De rechterhand van zijn vader en een mislukte player. Hij doet veel dingen voor zijn vader maar wil hij dat wel? David: “Mijn vader is een over de top figuur, gek op aandacht, geld en macht. Hij is een combinatie van Donald Trump en John de Mol. Nietsontziend en puur uit op zijn eigen gewin.” 

Daniël is de mislukkeling van de familie. “Een soapster, in de familie van Harpagon zowel voor als achter de schermen. Als reality ster achter de schermen is hij een betere soapster! Natuurlijk gebeurt er van alles rond zijn persoontje. Hij wordt uitgehuwelijkt maar degene waar hij aan is vergeven, zit ook niet op hem te wachten. Geheime affaires met de nodige hilariteit zijn het gevolg”, zoveel is duidelijk.

Wat de klok slaat is gezelligheid in VREK. Lachen voor jong en oud. Een ouderwets avondje theater met veel bombarie waarbij de lachspieren veel worden getraind. Een modern tijdloos stuk. “Het is gewoon een heel leuk stuk waar van alles in wordt beleefd. Met komische situaties begeleid door herkenbare muziek, gericht op geld en macht.” Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via de kassa van Theater De Schalm.

Kaarten

Een combinatie van Donald Trump en John de Mol

Van de redactie

Afbeelding