Het beeld Daidalos, van 2,20 meter hoog, krijgt een mooie plek bij 't Oude Slot.
Het beeld Daidalos, van 2,20 meter hoog, krijgt een mooie plek bij 't Oude Slot.

‘Daidalos’ verhuist naar ‘t Oude Slot

Algemeen

Het bronzen beeld Daidalos is verhuisd. Het moest op de hoek Burgemeester van Hoofflaan-Bossebaan plaatsmaken voor nieuwbouw. ‘Daidalos’ kreeg donderdag 12 januari een mooi plekje bij Museum ’t Oude Slot.

VELDHOVEN - Het bronzen kunstwerk was in 1981 een geschenk van de toenmalige Rabobank Veldhoven die het bij de ingebruikname van het nieuwe hoofdkantoor aan de Schimmerik aanbood aan de Veldhovense gemeenschap. 

Het kunstwerk van 2,20 meter hoog is gemaakt door de Oirschotse beeldhouwer Hans van Eerd. Bijzonder was dat hij indertijd twee ontwerpen maakte waaruit het publiek een keuze mocht maken.

De mythische figuur Daidalos gold in de Griekse tijd als een groot bouwmeester en beeldhouwer. Daidalos was volgens de mythen over hem een hoog gewaardeerde architect. Door een misdaad moest hij de stad Athene ontvluchten. Na veel omzwervingen kwam hij met zijn zoon Icarus terecht op Kreta. De heimwee naar Athene bleef. Om het eiland te ontvluchten, bouwde hij voor zichzelf vleugels. Het lukte hem de aarde te ontstijgen en op eigen kracht weg te vliegen.

Deze beeldspraak koos Van Eerd indertijd voor zijn ontwerpen want, zo zei hij: juist deze bank die met haar nieuwbouw een nieuwe start aanduidt, mag de bevolking tonen dat ze op eigen kracht zo gegroeid is en zeker nog verder opwaarts zal gaan.