Met diverse druktechnieken het onderwerp van de oude prenten vertalen naar actuele hedendaagse thema’s. FOTO: 't Oude Slot.
Met diverse druktechnieken het onderwerp van de oude prenten vertalen naar actuele hedendaagse thema’s. FOTO: 't Oude Slot.

De prent - Sleutel voor eigentijdse grafiek

Algemeen

Een fascinerende expositie waarbij 38 hedendaagse grafisch kunstenaars, allen lid van de vakvereniging Grafiekplatform, een uitdagende ontmoeting aangingen met de unieke 17e – 19e -eeuwse prentencollectie van museum ’t Oude Slot te Veldhoven. Ze gebruikten daarbij diverse druktechnieken en vertaalden vaak het onderwerp van de oude prenten naar actuele hedendaagse thema’s. Met als eindresultaat verrassend, nieuw grafisch werk dat is te zien tezamen met de door hen uitgekozen oude prenten die als inspiratiebron dienden. 

VELDHOVEN - Bij de expositie is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen met de geëxposeerde werken, prenten en achtergrondinformatie. Deze is te koop in het museum of te bestellen via www.grafiekplatform.nl
Het bezoek mag bepalen welke graficus de publieksprijs verdient. Komende zondagen 22 januari, 19 februari en 19 maart zijn er kunstenaars aanwezig die over hun werk vertellen.

Wie allemaal?

Er is werk van de volgende deelnemende grafici te zien: Erni van Aerts, Hilda Boer, Etta Boerkoel, Bouwhuis, Wim van Broekhoven, Jan van Dijk, Hilly van Eerten, Jacomijn den Engelsen, Petra Fenijn, Peter Franssen, Jeanet Kingma, Maria Kapteijns, Marisa Keller, Maria Klerx, Olga van der Klooster, Hannah Kockx, Susanne de Kraker, Flip Lambalk, Iris van Lavieren, Josette Lenders, Lisetteh, Rolf Maas, Cisca Poldervaart, Marina Provatidou, Lydia Roelofsen, Sarah van Rossem, Leonie van Santvoort, Karin Schreppers, Francine Steegs, Sjoerd Tegelaers, Sophie Teunissen, Roos Marthe Thijsen, Helma Veugen, Nantsje Vonk, ML Wasiela, Angelique van Wesemael, Carole Witteveen, Mattijs Wolthaus en Titi Zaadnoordijk. 

Deskundige jury

Een jury van deskundigen op het gebied van grafiek, kunstgeschiedenis en erfgoed hebben bijgedragen aan de selectie van de geëxposeerde werken. De expositie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Geen toeslag

De expositie De prent - Sleutel voor eigentijdse grafiek, is verlengd tot en met zondag 12 maart 2023.

Het entreebewijs geeft zowel toegang tot het museum als deze expositie. Museum ’t Oude Slot is te vinden in Hemelrijken 6 te Veldhoven.
Reguliere openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

museumoudeslot.nl