
Tuinvogels: een bron van plezier
AlgemeenVogeltjes op het balkon of in de tuin geeft leven in huis en is een bron van plezier voor veel mensen. Maar vogels komen natuurlijk niet voor óns plezier naar onze huizen en tuinen. We moeten ze iets bieden. En dat kan in elk seizoen. Breng variatie aan planten in de tuin, hang wat nestkastjes op en in de winter kunnen vogels geholpen worden door ze op de goede manier te voeren.
VELDHOVEN - In Eindhhoven zijn veel voorkomende tuinvogels: merel, mees, roodborst, vink, huismus en de winterkoning. Ze eten niet allemaal hetzelfde en op dezelfde manier, dus ook in het voeren heeft variatie als gevolg dat er meerdere soorten zich aangetrokken voelen.
Aan de vorm van de snavel is goed te zien wat vogels het liefste eten. Een merel trekt met zijn lange spitse snavel regenwormen uit de grond. Een boomklever haalt met een dunne snavel insecten uit de bast van een boom. En een vink kraakt met een sterke kegelvormige snavel zaden en pitten. KrentenVoor een merel is een niet schoongemaakte tuin het allerbelangrijkst. Graag scharrelen ze in de border en gooien dode bladeren en plantenresten opzij om de wormen, insecten en larven te kunnen zoeken die ze zo lekker vinden.
Bessen
Ook erg fijn zijn struiken met bessen zoals de vuurdoorn, meidoorn en lijsterbes. Die geven bovendien nog een uitstekende nestmogelijkheid in het voorjaar. Bijvoeren van merels kan met krenten, fruit, bessen en wat broodkruimels. Strooi die op de grond op een sneeuwvrije plaats met beschutting in de buurt.
Stropdas
Mannetje koolmees met de brede stropdas en vrouwtje met een smal stropdasje komen heel vaak voor, maar ook de wat kleinere pimpelmeesjes met hun prachtige blauwe kruin zijn hier algemeen. Ze doen zich tegoed aan de zaden op de voedertafel en hangen aan de vetbollen en pindasnoeren die voor hen zijn opgehangen in de tuin.
Zittend eten
Met het hangen aan snoeren en bollen hebben de ietwat plompere koolmezen meer moeite dan de behendige pimpelmezen. Dus een koolmees eet graag van de vetbol als hij erbij kan zitten. In tegenstelling tot de mezen die in grote groepen de tuinen afstruinen, is de roodborst alleen. Hij is een territorium vogel die soortgenoten uit zijn gebied zal verjagen zodra ze zich er vertonen.
Goed mogelijk dat er ook nog vinken op afkomen!
De roodborst is gek op ongekookte havermout, zaden, meelwormen en rozijnen. Maar veel voer om meer roodborstjes aan te trekken gaat dus niet werken. Als dit eten aangeboden wordt op een rustige en beschutte plaats kunnen ook winterkoninkjes en heggemussen er iets van meepikken. Zeker de moeite waard is het om te kijken of op de voedertafel ook huismussen en groenlingen gelokt kunnen worden. Het zijn beiden vogels die in groepen bij elkaar blijven en ze kunnen dus meteen veel beweging en leven in de tuin of op het balkon geven. Ze kunnen worden aangetrokken met zonnepitten, pindablokken en wat bruin broodkruimels. Goed mogelijk dat er ook nog vinken op afkomen!
Tijdens koude winternachten zoeken winterkoninkjes elkaar op om zich warm te houden. Een nestkastje is dan een uitkomst. Het is fijn voor ze als ze tijdens koude maanden een klein en warm huisje kunnen betrekken. Zeker als de omgeving en de tuinen nog kaal zijn zoals in een nieuwbouwwijk.
IVN-VEV
Brood voor vogels?
Brood is vrij zout en te veel zout is niet goed voor vogels. Het leuke wel aan broodkruimels is dat heel veel vogels ze lekker vinden. Het is dus voer dat voor variatie van het vogelbezoek zorgt. Gebruik het in de tuin heel matig.
Ze doen zich tegoed aan de zaden op de voedertafel
