Het Veldhovens Muziekkorps tijdens een uitvoering.
Het Veldhovens Muziekkorps tijdens een uitvoering. Picasa

Hee doede mee: het plezier van samen muziek maken!

Algemeen

Op dinsdag 7 februari is de eerste repetitie van Hee doede mee Veldhoven. Volwassenen zonder muzikale ervaring of kennis kunnen een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen én samen muziek maken. 

VELDHOVEN - Voor dit initiatief van het Veldhovens Muziekkorps hebben zich al 36 enthousiaste nieuwe muzikanten aangemeld en er kunnen nog meer bij.

Plezier

Rini Stoffelen over dit bijzondere initiatief: “Wij beleven zelf heel veel plezier aan onze hobby en we laten anderen dat ook graag ervaren. Dus voor iedereen die altijd al de droom had om nog eens muziek te gaan maken is dit dé kans. Tegelijkertijd is het een mooie opstap voor mensen die jaren geleden zijn gestopt met muziek maken en dat weer willen oppakken”. 

“We hadden zelf al deelnemers geworven toen we hoorden van Nieuw Talent Orkest. Zij hebben de ervaring en methode om met een groep muzikanten vanaf nul te beginnen. Daarom zijn we met hen in zee gegaan.”

Nieuw Talent Orkest is een initiatief van de Friese dirigent en musicus Guus Pieksma. Het begon zes jaar geleden bij de fanfare in Stavoren. Ouders van leerlingen vroegen of zij ook niet eens een instrument mochten uitproberen. Het werd een succes en andere verenigingen startten ook een Nieuw Talent Orkest. Pieksma over de kracht van Nieuw Talent Orkest: “Er is geen drempel. Je hoeft geen muzikale achtergrond te hebben of noten te kunnen lezen. Je mag fouten maken en zoveel vragen als je wilt. Wij gaan er van uit dat iedereen muzikaal talent heeft en dat ontwikkelen we samen. Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop”.

Dichtbij

Stoffelen: “We willen mensen uit Veldhoven enthousiast maken voor muziek. Dan is het belangrijk dat je dichtbij en zichtbaar bent. We maken daarom op allerlei manieren reclame voor dit mooie project. We flyeren huis aan huis en hangen posters op. Je komt ons overal tegen. We vertellen ook gewoon graag aan iedereen hoe leuk het is om samen muziek te maken. En het is zoals Guus zegt, écht iedereen kan meedoen.”

Deelnemers aan Nieuw Talent Orkest gebruiken een instrument en lessenaar van de vereniging. Alle instrumenten liggen klaar op de eerste repetitie. Stoffelen: “We vragen mensen altijd of ze een voorkeur voor een instrument hebben. Vaak is dat zo. Dan reserveren we dat instrument. Mensen die geen voorkeur hebben kunnen op de eerste repetitie een instrument kiezen. Daarin adviseren we ze dan natuurlijk”.

Repetities

Stoffelen kijkt erg uit naar de eerste repetitie: “Guus en Annewiep komen hier naar toe om de start met ons te maken. Zelf zijn we er ook om de nieuwe muzikanten zoveel mogelijk te helpen. Dat doen we bij alle tien repetities trouwens. Als afsluiting van het project organiseren we een feestelijk concert met het Veldhovens Muziekkorps. Dan kan iedereen komen luisteren”.

Voor de mensen die nog twijfelen of ze mee willen doen, heeft nieuwe muzikant Hetty een wervend woord. Ze is begonnen bij Nieuw Talent Orkest en speelt nu op de trompet bij een samenspelgroep voor nieuwe muzikanten. Haar droom is om bij de fanfare te gaan spelen: “Ik wilde altijd al graag een blaasinstrument spelen, maar het is er om allerlei redenen nooit van gekomen. Dit was mijn kans. Ik vond het spannend, maar dat was gauw voorbij. De sfeer is positief. Je kunt echt veel meer dan je denkt. Dat je het samen doet maakt het extra leuk. Ik ben helemaal verknocht geraakt aan mijn trompet en muziek maken!”.

Deelnemers kunnen kiezen uit verschillende muziekinstrumenten. Voor meer info en aanmelden:

veldhovensmuziekkorps.nl

‘Daarbij is het heel sociaal en staat het plezier voorop’

Van de redactie