Het boekje laat kinderen de wereld en zichzelf ontdekken. FOTO: Sjors.
Het boekje laat kinderen de wereld en zichzelf ontdekken. FOTO: Sjors.

Gespot in Veldhoven: ‘Hé, wie ben jij?-Buurtvriendenboekjes

Algemeen

Cultureel Antropoloog en schrijfster Monique Tekstra - van Lochem ontwikkelt tijdens de lockdown van 2020 het kinderboek ‘Hé, wie ben jij?’. Het is een groot en kleurrijk ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen aan de hand van 20 leeftijdgenootjes die je meenemen door hun leven. Tekstra - van Lochem heeft lang gewerkt aan dit boek, waarmee ze wil zorgen voor meer verbinding en begrip van en voor elkaar. 

VELDHOVEN - In aanloop naar de donkere najaarsdagen, waarin mensen veel binnen zijn en elkaar minder opzoeken, krijgt Monique de inspiratie voor een nieuw idee: Het ‘Hé, wie ben jij?-Buurtvriendenboekje’. Net als het grote boek ‘Hé, wie ben jij?’ heeft ook het Buurtvriendenboekje als doel kinderen te laten kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen en wel in de eigen buurt! Want hoe goed kennen ze hun buurtgenoten eigenlijk? En wie weet zijn er kinderen in de buurt die van dezelfde  - culturele of religieuze - feesten houden als zij!

Ontdekken

Inmiddels is het ‘Hé, wie ben jij? Buurtvriendenboekje’ ontwikkeld en wordt het kostenloos verspreid. Mensen kunnen het gratis aanvragen, samen met hun kind invullen en plaatsen in een Minibieb, Kinderzwerfboekstation of Weggeefkast in de buurt. Daar kan een ander kind het weer vinden, lezen en leren over het leven van buurtgenootjes, zelf invullen en terugzetten. Zo leren kinderen elkaar via het boekje kennen en ontdekken ze de diversiteit van mensen en culturen die er in hun buurt aanwezig is. En als ouders dat willen, kunnen er ook contactgegevens worden achtergelaten waardoor er mogelijk echte ontmoetingen en nieuwe vriendschappen ontstaan. 

Zwerfcode

De actie is met veel enthousiasme ontvangen, waardoor de ‘Hé, wie ben jij?-Buurtvriendenboekjes’ momenteel zijn al te vinden zijn bij honderden lokale Minibiebs door het hele land, waaronder ook in Veldhoven. Ook zwerven er 12 exclusieve exemplaren van het grote boek ‘Hé, wie ben jij?’rond, voorzien van een ‘zwerfcode’ waarmee te volgen is welke reis het boek aflegt.

Hoe meer boekjes er in omloop zijn, hoe beter kinderen elkaar en de diversiteit van mensen en culturen in de buurt leren kennen. Hier kunnen zij veel van leren, dankzij de boeiende en zeer informatieve Buurtvriendenboekjes.

Hier kunnen
kinderen
veel
van leren!

Van de redactie

Gratis aanvragen

Monique Tekstra - van Lochem heeft als doel dat haar ‘Hé, wie ben jij?-Buurtvriendenboekje’ óveral te vinden is . Het is gratis aan te vragen via

hewiebenjij.nl/buurtvriendenboekje

Afbeelding