Logo veldhovensweekblad.nl


Henk van Nieuwenhuizen aan het werk in zijn atelier. (Foto: Bert Jansen).
Henk van Nieuwenhuizen aan het werk in zijn atelier. (Foto: Bert Jansen).

'Ik dacht: ik ga een expositie houden'

Het zal rond 1965 geweest zijn dat Henk van Nieuwenhuizen serieus interesse kreeg in schilderen. "Van jongs af aan heb ik altijd geschilderd en getekend en kreeg steeds goede cijfers op school. Na mijn diensttijd wist ik het zeker: ik ga schilderen", herinnert Van Nieuwenhuizen zich. Hij exposeert nu tot en met 31 oktober in biljart- en snookercentrum La Carambole, Oortlaan 156 in Veldhoven om wat vlees op de botten te krijgen, want: "Ik wil graag dat mijn schilderijen bewaard blijven, dat mensen ze willen hebben zodat ik met mijn hobby door kan gaan zolang mijn gezondheid het toelaat."

VELDHOVEN - De geboren Eindhovenaar stapte naar de kunstacademie in zijn woonplaats. "Ik had gehoord dat daar cursussen werden gegeven. Mijn docent werd Jan van Griensven die naast kunstschilder ook beeldhouwer en kunstcriticus was. Ik ben met olieverf begonnen op linnen. Ook wel eens een aquarelletje gemaakt, maar olieverf werd mijn hobby, je hebt daar meer mogelijkheden in. Van Griensven vond het leuk zoals ik schilderde maar wel een beetje droevig qua kleuren. Ik heb van Jan geleerd wat vrolijker te schilderen."

Bijdehandje

Zoals zoveel andere Eindhovenaren werkte Van Nieuwenhuizen een aantal jaren bij Philips, daarna werd hij chauffeur voor Coca Cola, had van 1960 tot 1970 een rijschool en vervolgens was hij conciërge op een mavo-school in Eindhoven. Van vele markten thuis dus. Ook qua hobby's. Naast het schilderen is hij dirigent bij het koor van zorgcengtrum Merefelt, speelt piano, snookert graag en gaat met zijn broer forellen vissen bij een vijver in Wintelre. En dat alles op momenteel 80-jarige leeftijd! "Ik ben altijd een bijdehandje geweest, zeggen ze", grinnikt Van Nieuwenhuizen.
"Op een gegeven moment had ik zoveel schilderijen dat ik dacht: ik ga een expositie houden. Via via kreeg ik het adres van een hotel in België. In drie maanden tijd was bijna de helft verkocht." Vervolgens exposeerde Van Nieuwenhuizen in een kasteeltje in Limburg en ook daar werden goede zaken gedaan.
Van Nieuwenhuizen schildert voornamelijk landschappen en incidenteel ook bloemen. "Ik ben altijd zo'n beetje hetzelfde blijven doen. Ik zie iets in de natuur en kan het dan op doek zetten, ik gebruik geen plaatjes of foto's. Het mooiste van schilderen vind ik dat je de gemoedstoestand van de schilder op het doek terug vindt." Van Nieuwenhuizen heeft een bescheiden atelier in een aanbouw in de tuin waar hij regelmatig schildert. Zijn grootste voorbeeld is toch wel Vincent van Gogh. "Als ik schilder zit ik er helemaal in en moet m'n vrouw me twee keer roepen voor het eten."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox