Afbeelding

Cadeautjes inpakken voor de Sint...

Algemeen

Het zijn drukke tijden voor de medewerkers van Pronk, de winkel van zorgorganisatie Severinus in de CityPassage. Zo doen ze momenteel veel inpakwerk voor winkeliers in het Citycentrum. En dat vinden ze bij Pronk helemaal niet erg.

VELDHOVEN - Pronk is een cadeauwinkel waarin prachtige kleurrijke producten worden verkocht die door cliënten van Severinus op de verschillende werklocaties in Veldhoven worden gemaakt. Zo zijn er producten van Samsam zoals keramiek, kaarsen, en tapasplanken. De producten van textiel zoals kussens en schorten komen van Montis. Er is een ruime keuze in kaarten van de repro-afdeling en prachtige kunstwerken van Atelier Severinus. Voor de allerkleinste klantjes liggen er slabbers, rompertjes en T-shirts met daarop afbeeldingen die door cliënten zijn gemaakt. Kortom, er is voor elk wat wils.

Kassadienst

“Dit is een van de laatste nieuwe producten”, zegt activiteitenbegeleidster Maaike Adriaans als ze de weekkalender voor 2023 laat zien. “De mooie tekening op de voorkant is gemaakt door Manoe.”
De 17-jarige Veldhovense volgt voortgezet speciaal onderwijs in schoolgebouw De Avenir in Eindhoven. “Sinds september loop ik stage bij Pronk. Ik vind tekenen, schilderen en kassadienst leuk. Het werken bij Pronk vind ik zo leuk dat ik zelfs in de herfstvakantie hier op vrijdag ben komen werken.”
Grietje (33) uit Geldrop komt altijd met een taxi naar Pronk. Ze schildert en is bezig met het breien van een sjaal. Maar kassadienst vindt ze ook heel leuk. “Soms maak ik grapjes met de klant”, zegt ze met een lach.

Pronk?

Verspreid over 5 dagen werken er 26 cliënten bij Pronk. Een deel daarvan woont bij Severinus, een deel bij hun ouders en een deel zelfstandig. “Sinds februari 2016 zitten we op deze locatie in de CityPassage. Eerst heette de winkel Speesjaal, maar nu al weer een tijd Pronk. “Waarom Pronk? Je mag trots zijn op wie je bent, het werk wat je doet en wat je maakt”, legt activiteitenbegeleidster Martine Bouwhuis uit.
In de werkruimte achter in de winkel wordt lekker gewerkt. Er worden vogelhuisjes beschilderd, pindaslingers gemaakt en armbandjes geregen. Pascal (34) is creatief en vindt schilderen leuk. Hij werkt 4 dagen per week bij Pronk. “Ik decoreer onder meer wijnkisten en vogelhuisjes.”
Hij is ook ervaringsdeskundige. “Daarbij beantwoord ik vragen van leerlingen van het Summa College en de Severinus Academie. Die vragen kunnen heel breed zijn”, legt hij uit.
Pronk is heel belangrijk voor hem. “Hier kom ik in contact met andere mensen. Sociale contacten zijn heel belangrijk.”

Strooigoed

Op deze dag schildert hij niet want er is een grote order van Jamin binnengekomen. Er moeten 200 zakjes met strooigoed worden gevuld. Met handschoenen aan doet hij een plastic zakje in een juten zakje. Enkele collega’s vullen de zakjes vervolgens met strooigoed.
“We werken veel samen met bedrijven”, vervolgt Bouwhuis. “Belangrijk is dat onze cliënten er leuk werk aan hebben en dat er geen tijdsdruk op zit. De cliënten vinden het leuk om in te pakken en te sorteren. Het is fijn als het repeterend werk is.”
Zo doen ook veel inpakwerk voor Intertoys. “We zijn altijd op zoek naar bedrijven met dit soort opdrachten.”

Op de foto staan Amanda en Famke op de voorgrond en op de achtergrond staat Mila.

Verspreid over 5 dagen werken er 26 cliënten bij Pronk. Een deel daarvan woont bij Severinus, een deel bij hun ouders en een deel zelfstandig.

Ad Adriaans

Pronk

Pronk stelt pronkstukken tentoon die gemaakt zijn door cliënten van zorgorganisatie Severinus. Alle taken die horen bij de winkelvoering, voeren de cliënten zo zelfstandig mogelijk uit. Ook ondersteunen ze de ondernemers in het CityCentrum met werk.

‘Soms
maak ik
grapjes
met de klant”