Ook in Veldhoven duikt de E-step meer en meer op in het straatbeeld. FOTO: Bert Jansen.
Ook in Veldhoven duikt de E-step meer en meer op in het straatbeeld. FOTO: Bert Jansen.

5 keer meer boetes populaire e-step in 2 jaar tijd

Algemeen

Het aantal boetes voor rijden op een elektrische step is in 2 jaar tijd ruim vervijfvoudigd. Vorig jaar wordt 349 keer een boete uitgeschreven, in 2019 gaat het nog om slechts 68 prenten. Vooral in Zuid-Holland en Noord-Brabant is het aantal boetes flink gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl die op basis van data van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) analyseerde waar deze bekeuringen het vaakst werden uitgedeeld in Nederland.

VELDHOVEN - Met de elektrische step de openbare weg op? Dat mag alleen als het vervoermiddel door RDW is goedgekeurd. Bovendien moet iemand 16 jaar of ouder zijn om de step te mogen besturen.
Overigens, ook mag de tweewieler niet sneller dan 25 km per uur rijden en is goede verlichting verplicht. Wie niet aan alle eisen voldoet, riskeert een fikse boete van 410,00 euro.

Flinke stijging 

In 2021 is het aantal boetes in 10 van de 12 provincies gestegen. Vooral in Zuid-Holland is een flinke toename te zien: hier worden zelfs 73% meer bekeuringen uitgedeeld dan een jaar eerder. Ook de grote steden van Noord-Brabant laten een sterke stijging (+56%) zien. 

Verrassend zijn de cijfers voor Noord-Holland te noemen. Hier zijn namelijk de boetes in aantal gedaald. Noord-Holland is de enige provincie waar de cijfers het afgelopen jaar omlaag zijn gegaan. Dit komt voornamelijk, doordat gebruikers van een elektronische step in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam minder vaak beboet zijn. In Gelderland is het aantal boetes gelijk gebleven.

Niet alleen grote gemeenten

In 2019 zijn de boetes beperkt gebleven tot gemiddeld 20 grotere gemeenten. In 2020 verdubbelt dat aantal evenwel al naar ruim 40 gemeenten. En in het afgelopen jaar zijn er zelfs in meer dan 80 gemeenten boetes uitgedeeld voor illegaal e-steppen. 

Nieuwe regelgeving

In 2023 wordt de regelgeving voor e-steps in Nederland aangepast. Het vermogen van een elektrische step mag dan niet meer niet boven de 400 Watt zijn. Ook wordt het voeren van een kentekenplaat voor e-steps verplicht.

Zelfde regels?

Niet overal in Europa gelden overigens dezelfde regels. Zo is er in België geen minimumleeftijd voor het gebruiken van een elektrische step. In Denemarken en Griekenland geldt helmplicht voor elke leeftijd. In Finland is er geen minimumleeftijd voor het privégebruik, maar wel voor het huren.

Regels gebruik

Wie een e-step heeft, moet in Nederland ervoor zorgen aan de volgende regels te voldoen:
- gebruiker dient 16 jaar of ouder te zijn en een rijbewijs is niet nodig;
- een kenteken aanvragen is niet nodig;
- een helm dragen is niet verplicht;
- e-step en gebruiker dienen zich te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA);
- de e-step dient de sticker van de verzekeraar te tonen;
- de e-step mag alleen op het (brom)fietspad rijden; is er geen brom(fietspad) dan mag op de weg gereden worden;
- e-step en gebruiker houden zoveel mogelijk rechts tijdens het rijden;
- op de stoep rijden is verboden.

Uitrusting

De uitrusting die een e-step in Nederland moet hebben, bestaat uit:
- een stuur;
- een verzekeringsplaatje of verzekeringssticker;
- een voertuig identificatie nummer (VIN);
- verlichting;
- rode en witte/gele reflectoren.

beslist.nl/info/e-steps.html

Ook in België en Duitsland is de e-step toegestaan. In België is er geen minimumleeftijd voor de gebruiker, in Duitsland is die minimaal 14 jaar. In België mag de gebruiker max. 25km/u rijden, in Duitsland max. 20km/u.

In België en Duitsland?

In de grote
Brabantse
steden 56%
meer boetes

Van de redactie