Met de herinneringstocht wil het DOV dementie bespreekbaar maken en het taboe dat erop rust verminderen. FOTO: Bert Jansen.
Met de herinneringstocht wil het DOV dementie bespreekbaar maken en het taboe dat erop rust verminderen. FOTO: Bert Jansen.

Om dementie bespreekbaar te maken...

Algemeen

Met de toenemende vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie toe. Het Dementie Ondersteuningsnetwerk Veldhoven (DOV) doet er alles aan om mensen hiervan bewust te maken, zoals met een herinneringstocht op 21 september.

VELDHOVEN - “Als je maar oud genoeg wordt, is de kans groot dat je te maken krijgt met vergeetachtigheid en dementie”, weet Carolien van der Heijden. De Veldhovense is adviseur van Swove en voorzitter van het DOV. Naast Swove maken ook de gemeente Veldhoven, zorgorganisaties Severinus en Oktober, de Seniorenraad Veldhoven en Bibliotheek Veldhoven daarvan deel uit.
Het is belangrijk om de doelgroep vroegtijdig in beeld te krijgen, is de boodschap voorafgaand aan de Herinneringstocht op 21 september. Met de tocht wil het DOV dementie bespreekbaar maken en het taboe dat erop rust verminderen. Deelnemers die zich hebben aangemeld, krijgen in de Bibliotheek Veldhoven eerst een presentatie over de website www.geheimenvanveldhoven.nl.

Goede banen

“Het is goed dat dementie onder de aandacht komt. Steeds meer mensen krijgen er mee te maken. Als je het op tijd signaleert, kun je nog dingen doen om het in goede banen te leiden”, zegt een van de aanwezigen die veel met mensen met dementie heeft gewerkt.
Dan is het tijd om de Herinneringstocht te starten. Frans Neggers (90) zet zijn fietshelm op en pakt zijn rijwiel. De voormalige visboer woont inmiddels in Merefelt en weet wat dementie is. Zijn echtgenote heeft het al enige jaren. 7 jaar woonde ze in Bergeijk en sinds een aantal maanden ook in Merefelt. “Als het niet regent of sneeuwt, ga ik elke dag nog fietsen”, zegt Neggers.
In 2 groepen wordt koers gezet naar Oerle en Zeelst. Onder leiding van Tiny Leijten en Jac van Lieshout, bestuursleden van de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven, vindt een wandeling plaats door de kerkdorpen.

Vekemans

Neggers fietst met de groep onder leiding van Leijten mee naar Oerle. Stopplaats is de St. Jan de Doperkerk, bekend terrein voor Neggers. “Zo’n 20 jaar heb ik met vis op het kerkplein gestaan”, weet hij nog goed.
De groep mag een blik werpen in de sacristie. Daar geeft Leijten uitleg over de betekenis van de kleuren van kazuifels. Dan laat hij een monstrans zien en vraagt de groep of ze weten wat dat is. Natuurlijk komt hier ook wijlen pastoor Vekemans ter sprake. “Hij was echt iemand die leefde in het dorp. Toen hij vertrok, werd het kerkbezoek meteen minder.”
Ook Neggers herinnert zich de immens populaire pastoor nog goed. “Hij riep in de kerk wel eens af: vergeet de visboer niet, want die moet ook leven. Als ik een week niet kon komen, riep hij dat af in de kerk. Als dank gaf ik hem daarvoor dan een emmertje zure haring.”

Wijkzorg

De volgende stop is het oude gemeentehuis van Oerle. “Dit pand is in 1907 gebouwd. De bouwkosten waren 3.175,13 gulden”, zegt Leijten. Kelly Louwers is ook van de partij. De wijkverpleegkundige zit in de wijkzorg in Zeelst. Ze is blij dat ze kennis gemaakt heeft met de site van de Geheimen van Veldhoven. “Ik ga de mensen die ik bezoek zeker wijzen op deze site.”

Frans Neggers (90) zet zijn fietshelm op en pakt zijn rijwiel. De voormalige visboer woont inmiddels in Merefelt en weet wat dementie is. Zijn echtgenote heeft het al enige jaren. 7 jaar woonde ze in Bergeijk en sinds een aantal maanden ook in Merefelt.

Ad Adriaans

Dementie

De eerste verschijnselen van dementie verschillen per persoon. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. Iemand heeft bijvoorbeeld moeite om te onthouden welke dag het is, of wordt sneller boos.

Als je maar
oud genoeg
wordt, is
de kans groot...