Een samengestelde foto in de nationale kleuren van Oekraïne, met boven Mara Brands, eronder Evan en Nikita en rechts Volodymyr Shypyguzov uit Oekraïne. FOTO: Bert Jansen.
Een samengestelde foto in de nationale kleuren van Oekraïne, met boven Mara Brands, eronder Evan en Nikita en rechts Volodymyr Shypyguzov uit Oekraïne. FOTO: Bert Jansen.

‘We wilden het dus écht niet geloven!’

Algemeen

Het is alweer zo’n 7 maanden geleden dat Poetin de Oekraïne binnenvalt. Dagelijks is de oorlog sindsdien in het nieuws. Hoe denken Veldhovenaren over deze oorlog?

VELDHOVEN - Mara Brands heeft sinds juni 2 Oekraïense vriendinnen van 22 en 24 in huis. “Het gaat echt perfect. Het is heel erg fijn om mensen zo te kunnen helpen. Dat mag ook wel eens naar buiten worden gebracht. Je hoort zo vaak waar het mis gaat, maar ik weet dat er ook verhalen in overvloed zijn van plaatsen waar het wel goed gaat.”
Het nieuws volgt ze niet zo. “Ik heb te veel last van al die ellende. Het is niet zo dat ik niet weet wat er speelt. Mijn man volgt veel op tv en via hem blijf ik wel op de hoogte. Ik zie wel dat een van de meiden het zich meer aantrekt en de ander het wat makkelijker van zich af kan zetten.”

Niet veilig

Volodymyr Shypyguzov komt in 2018 met zijn gezin vanuit Oekraïne naar Nederland nadat hij op LinkedIn wordt benaderd voor een baan. “Ik voelde me al een tijd niet veilig omdat we 40 kilometer van de grens woonden. Mijn vrouw wilde eigenlijk niet verhuizen. Ik had liever geen gelijk gekregen. In het begin kon ik me echt niet concentreren op mijn werk, maar dat gaat beter sinds ik mijn familie hierheen heb kunnen halen. Toen er 30 meter van de kelder waar mijn moeder zat een bom ontplofte, besloot ze dat ze hierheen moest komen.”
Hoe hij nu over de situatie in Oekraïne denkt? “Ik voel me verdeeld. Ik had er alles voor gegeven om te zorgen dat het geen oorlog werd en ik maak me uiteraard zorgen om de mensen, maar nu het eenmaal zover is hoop ik dat iemand Poetin eindelijk eens zijn plaats leert.”

In shock

Vanwege de veiligheid van hun familie worden in dit artikel alleen de voornamen gebruikt van Eva en Nikita. Zij wonen nu zo’n 6 jaar in Nederland vanwege Nikita’s werk. Als ze van de oorlog horen, zijn ze in shock. Nikita: “We wilden het dus écht niet geloven.”
Eva: “We waren in het begin bezorgd dat mensen dachten dat wij de oorlog steunen. Gelukkig kregen we geen negatieve reacties. De Oekraïners en de Russen die hier leven, leven samen en helpen elkaar. Daar waren we ook gewoon buren net zoals jullie en de Belgen.”
Nikita: “We zijn er nu wat minder emotioneel onder dan in het begin. Maar onze positie is nog steeds hetzelfde. We zijn zwaar tegen de oorlog.”
Eva: “Ik maak zorgen over de veranderende Russische samenleving. Er zijn veel mensen die de oorlog en Poetin steunen, dankzij de 24/7-propaganda. Ze denken dus echt de Oekraïners te redden van nazi’s.”

Nikita: “Iedereen die in Rusland woont er anders over denkt, moet zijn mond houden in het openbaar. We zijn niet zo bezorgd om onze familie omdat ze op dit moment vooral prominenten aanpakken, maar dat is nu... Ik maak me wel zorgen over de lange-termijn gevolgen van de onderdrukking, ook die voor de economie.”

FOTO: Een samengestelde foto in de nationale kleuren van Oekraïne, met foto boven Mara Brands, eronder Evan en Nikita en rechts Volodymyr Shypyguzov uit Oekraïne. FOTO: Bert Jansen.

‘Ze denken echt
de Oekraïners
te redden
van nazi’s’

Bisnca Kuijpers