ouderenadviseur, specialist eenzaamheid en coördinator dementie Patricia Kohlen, met May Verheijden, die gastvrouw maaltijdvoorziening is bij SWOVE. FOTO: Bert Jansen.
ouderenadviseur, specialist eenzaamheid en coördinator dementie Patricia Kohlen, met May Verheijden, die gastvrouw maaltijdvoorziening is bij SWOVE. FOTO: Bert Jansen.

Met dans Alzheimer een gezicht geven

Algemeen

Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. In theater De Schalm is die avond de voorstelling Empty Floor van Imperfect Dancers. Veldhovenaren die Alzheimer een gezicht willen geven kunnen meedoen. Het stuk gaat over een danseres die zelf Alzheimer krijgt en belicht de belevingswereld van mensen die dagelijks geconfronteerd worden met Alzheimer. Programmeur Nancy van Dijck: “Het moment van bewustwording en het aftakelingsproces worden in beeld gebracht. Het stuk laat ook zien dat niet alles in het leven van iemand met Alzheimer kommer en kwel is. Er zijn ook hele leuk en lieve momenten.”

VELDHOVEN - “We hebben wel vaker voorstellingen gehad rond dit thema, maar nog nooit een dansvoorstelling. Ik zoek als programmeur niet alleen maar naar entertainment, maar ook naar voorstellingen die een thema raken dat in de Veldhovense maatschappij leeft en waarbij ik de verbinding kan aangaan met lokale organisaties.”
Voor deze voorstelling werkt het theater De Schalm overigens nadrukkelijk samen met de Bibliotheek Veldhoven, Ledenservice Zuidzorg en SWOVE.

Kans aangrijpen

“Wij grepen deze kans met beide handen aan”, vertelt ouderenadviseur, specialist eenzaamheid en coördinator dementie Patricia Kohlen van SWOVE.
“Omdat we met de Schalm en andere organisaties kunnen samenwerken, en omdat we het belangrijk vinden dat het thema een gezicht krijgt. Dit is een unieke kans om op een andere manier aandacht aan de ziekte te geven. We doen dat al met voorlichting in bijvoorbeeld het dementiecafé. Maar iedereen is gevoelig voor iets anders, dus is het mooi dat we ook iets kunnen doen met een cultureel aspect.”

Angst

Een van de mensen die zich al bij haar aanmeldde is May Verheijden, die gastvrouw maaltijdvoorziening is bij SWOVE. “Wij komen bij de maaltijdvoorziening ook wel eens mensen tegen die de weg een beetje kwijt zijn. We moeten ze dan bellen of ze komen, omdat ze het vergeten zijn. Iedereen heeft in zijn omgeving ook wel mensen die ermee te maken hebben. Dat heeft ook met de leeftijd te maken. Volgens mij heeft iedereen wel de angst om het te krijgen.”

Maar er is nog een reden waarom ze reageerde. “Dansen vind ik heel erg leuk. Ik heb vroeger ballet gedaan. Ik vind het wel spannend omdat ik nog niet precies weet wat ik moet gaan doen. “

Alle leeftijden

Van Dijck: “Ik ben bij een voorstelling in Roermond geweest, de ouderen daar vonden het geweldig dat ze mee mochten doen. Ze worden bij de hand genomen door dansers. Het is niet heel moeilijk, maar wel een belangrijke rol in het stuk.”
Mensen die Alzheimer een gezicht willen geven mogen overigens van alle leeftijden zijn.

Meedoen

Danservaring is niet nodig, het gaat om eenvoudige passen die binnen 2 uur kunnen worden aangeleerd.
De voorstelling is op 21 september om 20.15 uur. Deelnemers worden om 17.00 uur verwacht om de passen te leren, waarbij ze worden begeleid door professionele dansers. Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij Patricia Kohlen via

p.kholen@swove.nl

“Dit is een unieke kans om op een andere manier aandacht aan de ziekte te geven. We doen dat al met voorlichting in bijvoorbeeld het dementiecafé. Maar iedereen is gevoelig voor iets anders, dus is het mooi dat we ook iets kunnen doen met een cultureel aspect.”

Bianca Kuijpers

Kaarten

Kaarten voor de voorstelling zijn verkrijgbaar via de onderstaande website

www.deschalm.com

‘Iedereen heeft
wel de angst
om het
te krijgen’