Marian Gruiters (links op de foto) en Jolanda van Zeeland. Zij zoeken extra maatjes voor het project 'Maatjesvoorelkaar'. FOTO: Bert Jansen.
Marian Gruiters (links op de foto) en Jolanda van Zeeland. Zij zoeken extra maatjes voor het project 'Maatjesvoorelkaar'. FOTO: Bert Jansen.

Een maatje meer maakt écht een verschil!

Algemeen

Al jaren kent Cordaad Welzijn het project ‘Maatjesvoorelkaar’. Vrijwilligers worden door Cordaad als maatje gekoppeld aan mensen die beperkt sociaal contact hebben.

VELDHOVEN - ‘Als jij komt, is het altijd feest’. Een opmerking die Jolanda van Zeeland wel eens hoort tijdens haar vrijwilligerswerk als maatje. Ze wordt zelf ook blij van zo’n compliment. Ook hoort ze van hulpvragers waar ze komt wel eens dat zij in hun omgeving meer mensen kennen die hulp kunnen gebruiken. Van Zeeland vindt het belangrijk dat er meer bekendheid aan het maatjesproject wordt gegeven.

Marian Gruiters is coördinator van het project ‘Maatjesvoorelkaar’. “We hebben momenteel ruim 40 actieve vrijwilligers binnen het maatjesproject. Periodiek bezoeken zij een hulpvrager. 1x per week, soms ook maar 1x per maand. Een praatje maken, ergens koffie drinken of samen een spelletje spelen. Al onze vrijwilligers hebben een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG). Wij vragen die voor hen aan en we vergoeden de kosten. Vrijwilligers hebben een belangrijke stem in de organisatie en worden bij Cordaad goed gewaardeerd. Naast eventuele training en coaching is er jaarlijks een bbq, een kaartje op de verjaardag en een attentie met kerst.”

Vrijwilliger Marianne behoort tot het team van het project ‘Maatjesvoorelkaar’. “Het maatje krijgt het telefoonnummer van de hulpvrager zodat ze een afspraak kunnen maken voor een kennismakingsgesprek. Als de onderlinge klik er is, maken ze samen afspraken. Na 3 maanden nemen we met beiden contact op om te horen hoe het gaat.” Cordaad blijft elke 3 maanden contact onderhouden met het maatje. Met de hulpvrager vindt jaarlijks een evaluatie plaats. 

Jolanda van Zeeland is maatje is voor 4 hulpvragers. “Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet om me aan te melden als vrijwilliger. Meedraaien op de reguliere werkvloer lukte door fysieke klachten een aantal jaar geleden helaas niet meer. Toen dacht ik, ik kan wel luisteren en koffie drinken en met de aanmoediging van mijn man heb ik me uiteindelijk aangemeld.”

Momenteel is er een wachtlijst van hulpvragers. Daarom zoekt Cordaad uitbreiding van het aantal maatjes. Voor vragen of aanmelden kan contact worden opgenomen met (040) 253.67.89. Of per e-mail via info@veldhovenvoorelkaar.nl.

Wie maakt het verschil?

Ad Adriaans

‘Ik ben blij
dat ik
de stap
gezet heb’