Jerry Voorjans is de draaiende motor achter Montmartre in Vessem. FOTO: Bert Jansen.
Jerry Voorjans is de draaiende motor achter Montmartre in Vessem. FOTO: Bert Jansen.

‘Joie de vivre’ in Vessems Montmartre

Algemeen

Zondag 31 juli van 11.00 tot 18.00 uur staat het hart van Vessem in het teken van de Montmartre, het kunstenaarsplein in Parijs. Maar dan in Vessem, natuurlijk. 

VELDHOVEN - Jerry Voorjans is de draaiende motor achter dit evenement. Het idee is bij hem ontstaan als hij in Noord-Holland het kunstenaarsdorp bezoekt waar eenzelfde activiteit wordt georganiseerd. Voorjans: “Een gezellige sfeer met kunstenaars die daar zitten te werken. Na enig speurwerk bleek dat er hier in de regio ook de nodige animo voor was.” 

Montmartre 

Oorspronkelijk is Montmartre een dorpje buiten Parijs, maar met de gebiedsuitbreiding van Parijs in 1860 wordt het als wijk toegevoegd aan de Lichtstad. Het leuke aan de wijk is dat ze haar dorpse karakter heeft weten te behouden. Wie door Montmartre loopt, komt allerlei leuke smalle straatjes, kleine pleintjes, witgekalkte huisjes en ouderwetse straatverlichting tegen.
Montmartre staat bekend als de kunstenaarswijk van Parijs. Dit komt omdat grote namen als Dali, Picasso en Van Gogh in de wijk hebben gewoond. En er wonen nog steeds veel kunstenaars. Een gedeelte van hen is bijna dagelijks aan het werk op het Place du Tertre.

Vessem 

Deze ongedwongen sfeer van kunstenaars en publiek wordt zondag 31 juli nagebootst. Gemeente Eersel, waar Vessem onder valt, is blij met het geweldige idee. Ze heeft de vergunning verleend om het kermisterrein om te toveren tot een Frans kunstdorpje voor een dag. Een 30-tal kunstenaars heeft al toegezegd om aanwezig te zijn, maar de aanmeldingen blijven binnestromen. Zo is ook de Veldhovense staalkunstenaar Frank Vincent er aan het werk te zien zijn. 

Franse sfeer

Voorjans schetst een beeld van de dag zoals hij dat voor zich ziet. “Een mooi groot open terrein waar kunstenaars zitten te werken. Publiek kan een kijkje nemen bij het werk, een gesprek aangaan met de artiest, van zichzelf een portret laten schilderen. Artiesten kunnen hun werk tentoonstellen, laten zien waar ze mee bezig zijn of met iets nieuws beginnen.”
Zelf staat Voorjans er met zijn Steel Faces, portretten op staal, en schilderijen. Lachend vervolgt hij: “Tegenwoordig word ik ook aangemerkt als kunstenaar.”
Wat zondag 31 juli vooral voorop staat is een ongedwongen sfeer. “Het is een vrij evenement voor kunstenaars en publiek. De Franse sfeer is geregeld en verder is het aan iedereen zelf om invulling te geven aan deze dag. Kunstenaars nemen zelf alles mee, van schildersezel tot schilderspullen.”

Voor een hapje en een drankje kan met terecht bij Café Van de Ven of De gouden Leeuw. Voorjans hoopt dat er veel mensen komen kijken en de sfeer komen proeven. “Kom langs op de fiets, de auto of motor en laat je verrassen door het Franse gevoel van vrijheid en blijheid... Of, zoals de Fransen zeggen: ‘Joie de vivre - de vreugde van het leven’.” 

Van de redactie

Vessem is blij
met het
geweldige
idee