Net als dat iedere vacature uniek is, is ook iedere sollicitatiebrief uniek. FOTO: PixaBay.
Net als dat iedere vacature uniek is, is ook iedere sollicitatiebrief uniek. FOTO: PixaBay.

3 simpele tips voor de sollicitatiebrief

Algemeen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de perfecte sollicitatiebrief bestaat niet. Net als dat iedere vacature uniek is, is ook iedere sollicitatiebrief uniek. Hoe er dan toch voor te zorgen dat de sollicitatiebrief opvalt bij de recruiter? 

VELDHOVEN - Toe aan een nieuwe uitdaging? Werkloos? Met de krapte op de huidige arbeidsmarkt is de kans groter dan groot om een passende vacature te vinden. Kijk en vergelijk is in deze de juiste houding dan. Er zijn altijd veel vacatures die iemand passen, maar er is er maar één de juiste. 

Vacature geselecteerd, dan wordt het tijd om die perfecte sollicitatiebrief te schrijven. Daarbij maakt het overigens niets uit of die op papier of als e-mail wordt geschreven, ook al wint het versturen van een sollicitatiebrief per e-mail, inclusief bijlagen, snel aan terrein.

Juiste toon

Belangrijkste is wel de juiste toonsoort te bepalen voor de sollicitatiebrief. Wie bijvoorbeeld naar een hoge functie bij de gemeente Veldhoven solliciteert, gebruikt een geheel andere toonsoort dan bijvoorbeeld een sollicitatie naar een functie in een doehetzelfzaak als Bouwmarkt Groenen.
Om in een sollicitatiebrief de juiste toon aan te slaan, is enige research nodig. Heeft de vacaturehouder een eigen website, dan is daaruit veelal al op te merken hoe formeel of informeel de bedrijfscultuur is. Ook is het mogelijk de vacaturehouder gewoon te bellen om te vragen naar bijvoorbeeld de dagelijkse bezigheden van de functie. Of naar de managementstijl die het bedrijf hanteert. Met alle info die daaruit voortkomt, kan in de brief daarop niet alleen ingespeeld worden, maar weet je ook meteen de juiste toon te zetten.

Verduidelijken

Doel van een sollicitatiebrief is uiteindelijk om het aanbod van een baan te laten matchen met een potentiële medewerker. Met andere woorden, de sollicitant moet kunnen verduidelijken en uitleggen waarom de bedoelde functie hem/haar op het lijf geschreven is. Bijvoorbeeld door te schrijven: ‘Ik kan productveranderingen goed onder controle houden en weet daarbij goed de juiste prioriteiten te stellen’. Of: ‘In mijn huidige functie heb ik de samenwerking met toeleveranciers zodanig georganiseerd, dat het mogelijk is om sneller de cliënt te kunnen facturen’.

Dooddoeners

Nog altijd zijn er sollicitatiebrieven die beginnen met ‘Ik werd enthousiast van uw vacature’. Het is een dooddoener die nog altijd vaak gebruikt wordt. Dat uit enthousiasme gesolliciteerd wordt, dat weet de vacaturehouder ook wel, want anders was de brief niet geschreven, toch?

Grootste dooddoener van al is overigens wel een sollicitatiebrief met fouten in de spelling van de Nederlandse taal. Veel sollicitatiebrieven verdwijnen onmiddellijk in de prullenmand, zodra een dt-fout opgemerkt wordt. Gebruik het Groene Boekje en laat een bekende de brief lezen voor deze te versturen. Het voorkomt veel frustraties.

Van de redactie

Grootste dooddoener is sollicitatiebrief met taalfouten