Leonard Jonkers is de nieuwe Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren. FOTO: Frank van Biemen.
Leonard Jonkers is de nieuwe Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren. FOTO: Frank van Biemen.

Vrijmetselaren kiezen een nieuwe Grootmeester

Algemeen

Leonard Jonkers (59 jr.) is zaterdag 18 juni in Utrecht verkozen tot Grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren in Nederland. Kandidaatgesteld door loge ‘De Schakel’ in Dordrecht waarvan hij als meester-vrijmetselaar lid is, heeft een beslissende meerderheid van vrijmetselaren op hem gestemd tijdens het zogenaamd Grootoosten, de traditionele jaarvergadering van de Orde. Enkele uren later is Jonkers ook officieel geïnstalleerd als Grootmeester in een rituele bijeenkomst, uitgevoerd door het Hoofdbestuur, de Grootloge geheten.

VELDHOVEN - Leonard Jonkers volgt voorganger Gerrit van Eijk op die de afgelopen 6 jaren de Orde van Vrijmetselaren in Nederland heeft geleid. Voor de functie van Grootmeester waren overigens 3 kandidaten beschikbaar, waaronder dus Leonard Jonkers. De andere 2 vrijmetselaren waren Herman Kers (66 jr.) van loge ‘Gamma’ in Amstelveen, en Henk Janssen (64 jr.) van loge ‘La Simplicité’ in Venlo. Beiden hebben de uitslag van de verkiezing onmiddellijk na bekendmaking geaccepteerd.

De vrijmetselarij biedt zoekende mensen een zingevingsmethode in een vertrouwde omgeving die met behulp van rituelen en symbolen leidt tot zelfontplooiing, broederschap en daardoor een betere samenleving.