Te snel rijden kan tegenwoordig echt niet meer. FOTO: PixaBay.
Te snel rijden kan tegenwoordig echt niet meer. FOTO: PixaBay.

‘Zeg, kan het niet wat rustiger aan...’

Algemeen

In 2021 zijn maar liefst zo’n 807.000 snelheidsboetes uitgeschreven in Noord-Brabant. Verkeersdeelnemers worden het vaakst beboet in Tilburg, gevolgd door Roosendaal, Eindhoven, Helmond en Den Bosch. Deze 5 gemeenten samen zijn vorig jaar zelfs goed voor ruim de helft van alle Brabantse snelheidsboetes (52,1%). Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

VELDHOVEN - In Tilburg zijn vorig jaar bijna 134.000 snelheidsboetes uitgedeeld, wat neerkomt op zo’n 367 prenten per dag. Ook in Roosendaal (afgerond 105.000), Eindhoven (73.000), Helmond (58.000) en Den Bosch (51.000) overschrijden weggebruikers vaak de maximale snelheid. In Geertruidenberg zijn juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: vorig jaar slechts 72 snelheidsboetes. 

Forse overtredingen

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Noord-Brabant is vorig jaar 8 km/u, al verschilt dit lokaal sterk. Zo wordt in Altena over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier zelfs 11,1 km/u.
De Top-5 van Brabantse gemeenten met de hoogste gemiddelde snelheidsoverschrijdingen is als volgt:

Altena:
- gemiddeld 11,1 km/u te hard.

Bladel:
- gemiddeld 10,7 km/u te hard.

Drimmelen:
- gemiddeld 10,6 km/u te hard.

Heusden:
gemiddeld 10,6 km/u te hard.

Etten-Leur en Gilze-Rijen:
- gemiddeld 10,5km/u te hard.

In heel het land zijn er 80.000 boetes uitgeschreven voor mensen die meer dan 30 km te hard reden.

Moreel risico

Auto-expert Menno Dijcks: ”Een strafbeschikking vanwege te hard rijden kan grote invloed hebben op de autoverzekering. Je krijgt een strafbeschikking als je binnen en buiten de bebouwde kom meer dan 30 km per uur te hard rijdt. Op de snelwegen ligt dat op 40 km per uur. Dat moet je de volgende 8 jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Als je bijvoorbeeld een andere auto koopt of wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Je kunt je dus minder gemakkelijk verzekeren in de toekomst.”
Afgelopen jaar waren er in totaal zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.

Actiefste flitspaal

De meest actieve flitspaal van Noord-Brabant staat overigens aan de westbaan van de John F. Kennedylaan in Eindhoven. Met 22.356 snelheidsboetes is deze in 2021 namelijk de grootste melkkoe van Noord-Brabant.

Ook langs de N69 in Waalre wordt vaak te hard gereden. 18.041 weggebruikers krijgen hier in 2021 een prent. De Top-3 meest productieve flitsers van Noord-Brabant wordt verder aangevuld door de flitser aan de zuid-westkant van de Europaweg in Helmond (15.634 boetes).

De meest actieve flitspaal van Noord-Brabant staat overigens aan de westbaan van de John F. Kennedylaan in Eindhoven. Met 22.356 snelheidsboetes is deze in 2021 namelijk de grootste melkkoe van Noord-Brabant.

Van de redactie.

Overheid

Het kabinet wil ernstige en gevaarlijke verkeersovertredingen zwaarder bestraffen. Daarom is per 1 maart 2022 bijvoorbeeld de boete voor het vasthouden en gebruik van de mobiele telefoon tijdens het autorijden verhoogd naar 350 euro; voorheen 250 euro.

80.000 boetes
voor
30 km te hard
rijden

Afbeelding