Het volledig betegele4de schoolplein van basisschool De Zeelsterhof is omgebouwd tot groene speeloase FOTO: Bert Jansen.
Het volledig betegele4de schoolplein van basisschool De Zeelsterhof is omgebouwd tot groene speeloase FOTO: Bert Jansen.

Metamorfose schoolplein Zeelsterhof

Algemeen

Het schoolplein van basisschool De Zeelsterhof heeft een ware metamorfose ondergaan. De volledig betegelde speelplaatsen zijn ze omgebouwd tot groene speeloases.  

VELDHOVEN - De speelplaatsen van Zeelsterhof liggen volledig op het zuiden en zijn in warme periodes hete bakken door de betegeling. Het aanplanten van enkele bomen en planten leverde nauwelijks het gehoopte verkoelende effect op. Een ouder van een van de kinderen komt daarop met de vraag of er al ooit is nagedacht om te het schoolplein te vergroenen. Dat zorgt namelijk voor enige verkoeling. Een ander bijkomend voordeel is dat er minder water in het riool beland.

Huidig directeur van Zeelsterhof, Tatiana Bastiaanse, vertelt dat de vergroening al is ingezet door haar voorganger. “Verschillende partijen hebben plannen gemaakt om een plein te realiseren wat voldoende water kan bergen en zorgt voor verkoeling. Een plein waar kinderen op een fijnere manier kunnen spelen; vrijer en gevarieerder.” 

Merkbaar verschil

Waar spelende kinderen eerst op de betegelde speelplaats vooral met een bal spelen, tikkertje doen of in groepjes staann te kletsen, is nu een totaal ander beeld te zien. Het klassieke tikkertje is een ware uitdaging geworden.
“Vooral spannender! Kinderen maken nu gebruik van alles wat de groene speelplaats te bieden heeft. Ze lopen door het groen, maken gebruik van de klimboom en gaan door tunnels. Een bijkomend voordeel is dat ze meer bewegen”, aldus Bastiaanse.
Een groen schoolplein zorgt dat kinderen langer spelen, beter samenwerken en minder pestgedrag vertonen. Ook komen ze meer tot rust, worden ze meer uitgedaagd om te ontdekken. En na het spelen hebben ze een hogere concentratie!
“Inderdaad! Op een groen schoolplein kunnen kinderen lekker uitrazen en tot rust komen, waarna ze zich in het klaslokaal weer goed kunnen concentreren. Een groen schoolplein zorgt overigens ook voor de nodige biodiversiteit aan onder andere vogels en insecten.”

Sociale vaardigheden

Spelen... Iedereen weet dat het belangrijk is en dat het de sociale vaardigheden van een kind vergroot. Ze leren erdoor letterlijk vallen en opstaan.
Bastiaanse: “Wat je ziet is kinderen die echt veel prettiger met elkaar spelen. Meer ontspannen, maar ook in andere samenstellingen en niet meer alleen met de kinderen uit de eigen groep. Ze leren samenwerken, uitdagen en stimuleren en omgaan met winnen en verliezen, allemaal onderdelen van een gezond spelgedrag. Alleen maar voordelen wat dat betreft.”
Iedereen spreekt vol lof over deze vergroening, maar er kleeft ook een nadeel aan.
Bastiaanse lacht: “Zand... Overal zand! Zand in de gangen en lokalen, alsook zand in de kleding van de kinderen. Ook de haren moeten vaker gewassen worden nu. Ja, we hebben daarover al wat opmerkingen gekregen van ouders.”

Van de redactie

‘Bijkomend
voordeel is
dat ze meer
bewegen’