Belangrijke conclusie is dat borstkankerpatiënten behoefte hebben aan langdurige aandacht voor de cosmetische effecten van een borstsparende operatie. FOTO: PixaBay
Belangrijke conclusie is dat borstkankerpatiënten behoefte hebben aan langdurige aandacht voor de cosmetische effecten van een borstsparende operatie. FOTO: PixaBay

Aandacht voor de cosmetische effecten bij een borstoperatie

Algemeen

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In Nederland wordt jaarlijks bij circa 15.000 vrouwen de diagnose borstkanker gesteld. Een borstsparende operatie, gevolgd door radiotherapie, is de laatste jaren een veelgebruikte behandeling. Maar... Ondanks het behoud van de borst, kan deze toch vervormen door de behandeling. Aandacht voor de cosmetische gevolgen van een borstsparende operatie is belangrijk. 

VELDHOVEN - Angelique Brands is verpleegkundig specialist binnen het oncologisch centrum van Máxima MC en begeleidt borstkankerpatiënten. Zij heeft een promotieonderzoek verricht, met de focus op de verbetering van voorlichting, begeleiding, behandeling en nazorg op mogelijke cosmetische gevolgen bij patiënten die een borstsparende behandeling ondergaan voor borstkanker. “Deze studie biedt een 1e evaluatie van de factoren die belangrijk worden geacht door de patiënt zelf voor het beoordelen van het cosmetische resultaat en het lichaamsbeeld na een borstsparende operatie”, aldus Brands.

De introductie van de borstsparende behandeling leidt tot een minder agressieve behandelstrategie met net zulke goede resultaten als een borstamputatie. Doel van een borstsparende operatie is optimale lokale tumorcontrole en goed cosmetisch resultaat. Echter kan het ook leiden tot vervorming van de behandelde borst met als gevolg ontevredenheid bij de patiënt. Daarom is het belangrijk ook de cosmetische uitkomst na een borstsparende behandeling bij te houden, gezien de ontwikkelingen op het gebied van chirurgie, radio- en systeemtherapie. Belangrijke conclusie uit het onderzoek is dan ook dat borstkankerpatiënten behoefte hebben aan langdurige aandacht voor de cosmetische effecten van een borstsparende operatie specifiek voor haar situatie. Voorlichting en begeleiding op mogelijke cosmetische gevolgen moeten standaard onderdeel zijn in het gehele behandel- en nazorgtraject.

Angelique Brands heeft haar proefschrift aan de Maastricht University verdedigd en is hierin begeleid door de medisch oncoloog prof. dr. V.C.G. Tjan-Heijnen, en de chirurg oncologen dr. R.M.H. Roumen en dr. A.J.G. Maaskant-Braat. Het doorlopen van een promotietraject is uniek voor een verpleegkundig specialist.

Uniek

Van de redactie.

Doel is ook
een goed
cosmetisch
resultaat