Kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 mogen meedoen aan de fotowedstrijd. Cordaad heeft inmiddels flyers verspreid bij de bibliotheek en de Veldhovense supermarkten. FOTO: Bert Jansen.
Kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 mogen meedoen aan de fotowedstrijd. Cordaad heeft inmiddels flyers verspreid bij de bibliotheek en de Veldhovense supermarkten. FOTO: Bert Jansen.

Cordaad houdt fotowedstrijd

Algemeen

Lekker buiten spelen is gezond. In beweging komen en fit zijn is goed voor de weerstand. Daarom maakt Cordaad Welzijn samen met basisschool De Rank een interactieve speurtocht door de wijk Cobbeek. Alle kinderen in Veldhoven mogen daarvoor een foto insturen van hun favoriete speelplek.

VELDHOVEN - Op een ludieke en speelse wijze gezondheid onder de aandacht brengen. Dat is het doel van Cordaad en basisschool De Rank. “We zien veel te veel jongeren binnen zitten. Ze zien hun ouders veel bezig met de tablet of smartphone zitten. En... Dat doen ze na. We vroegen ons daarom af hoe we jong - en ook oud! - veel meer in beweging kunnen krijgen”, zegt Anneloes Verhoeven, sociaal werker bij Cordaad.

Meervoudig

Directeur Gijs van Vark van basisschool De Rank herkent het probleem. “Wij speelden vroeger veel meer buiten bij mooi weer. Voor Corona zaten kinderen al veel binnen en de pandemie heeft dat er niet beter op gemaakt.”
Hij hoeft dan ook niet lang na te denken om mee te werken aan het initiatief van Cordaad. En hij verwacht dan ook dat veel kinderen van zijn school zullen meedoen. “Wij werken volgens het concept meervoudige intelligentie. Naast de leervakken is in beweging komen ook erg belangrijk. Kinderen hebben allemaal andere talenten dan alleen het leren. Ze weten dat ze allemaal ergens knap in zijn.”

Kinderen uit de groepen 4 tot en met 8 mogen meedoen aan de fotowedstrijd. Cordaad heeft inmiddels flyers verspreid bij de bibliotheek en de Veldhovense supermarkten. Op 21 juni is op basisschool De Rank het officiële startsein gegeven. Verhoeven: “Maar iedereen uit Veldhoven die in groep 4 tot en met 8 zit, mag meedoen. De kinderen mogen hun favoriete speelplek fotograferen, ook die in hun eigen wijk. Ze mogen zelf weten of ze ook een persoon bij de speelplek op de foto zetten. De foto kan tot en met 2 juli gemaild worden naar activiteiten@cordaadwelzijn.nl.”

De meest voorkomende foto’s uit de wijk Cobbeek worden vervolgens gebruikt voor de speurtocht. “Aan de speurtocht mag iedereen meedoen. Zo zien de jongeren dat er ook andere leuke speelplekken zijn. De speurtocht is interactief. Er zitten vragen in en onderweg moeten oefeningen worden gedaan. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen te winnen”, vertelt Verhoeven.        

Op het schoolplein maakt Tijn (9) uit groep 6B een aantal foto’s van Noren (10) en Danilo (10) bij een speeltoestel. En die zien er prima uit! “Ik maak vaker foto’s en ga zeker meedoen aan de wedstrijd”, zegt de jonge fotograaf. Danilo houdt wel van deze speelplek. “Hier kun je fijn spelen.” Zijn moeder maakt veel foto’s van hem, maar hij maakt zelf ook wel eens foto’s. “Vooral van auto’s die ik mooi vind.” Noren houdt erg van handwerken. Ze weet nog niet of ze aan de wedstrijd gaat meedoen. Maar de speelplek vindt ze erg fijn. “Ik zit nog niet zo lang op deze school. In dit speeltoestel kan ik lekker klimmen. Die had ik nog nooit gezien, dus dat is cool.”

Ad Adriaans