"Stille krachten zijn voor mij mensen die uit zichzelf iets voor de samenleving willen betekenen", aldus burgemeester Delhez. FOTO: Bert Jansen.
"Stille krachten zijn voor mij mensen die uit zichzelf iets voor de samenleving willen betekenen", aldus burgemeester Delhez. FOTO: Bert Jansen.

‘Iedere stille kracht verdient een lintje’

Algemeen

Na 25 interviews met Veldhovense ‘stille krachten’ in het Veldhovens Weekblad, sluit een interview met burgemeester Marcel Delhez over de betekenis van stille krachten voor de Veldhovense samenleving deze serie af.

VELDHOVEN - “Stille krachten zijn voor mij mensen die uit zichzelf iets voor de samenleving willen betekenen, omdat ze vinden dat er iets moet gebeuren om een ander te helpen, vanuit een intrinsieke behoefte. Er zat een aantal stille krachten tussen die voorzien in een behoefte die we vooraf misschien niet hadden gezien. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de chauffeur van de Veldhopper. Het is heel goed dat mensen zich daarvoor aanmelden omdat ze dat gewoon leuk vinden. Het is heel makkelijk omdat iedereen met een eigen auto dat kan doen, maar het is o zo dankbaar werk.”

“Niet alle stille krachten zijn vrijwilligers, maar ze doen allemaal een stapje extra voor de samenleving. De postbode brengt een brief rond, maar is ook een verbinder in de samenleving. Onze bode krijgt ook betaald, maar de meerwaarde zit hem bij die beroepen in het op weghelpen van andere mensen. Ze doen allemaal net dat stapje extra waardoor mensen denken: ‘Fijn dat ze er zijn’. Een brief bezorgen is meer dan alleen een brief bezorgen. Dat realiseer je je als je zo’n verhaal leest.”
Delhez wist niet dat bode Tommy Coppens in de serie zou komen. “Dat was harstikke leuk, net als de boa. Precies wat de kop van dat artikel zei, dat ze het gesprek aangaat in plaats van meteen een boete uit te delen, dat maakt iemand tot stille kracht.”

Geheel

Welke stille krachten zijn de burgervader het meeste opgevallen? “Dat is heel moeilijk, want dan ga je meteen de een of de ander kwalificeren. Het kenmerk van de stille kracht is voor mij dat die bijdraagt in datgene wat Veldhoven zo uniek maakt. Dat we met elkaar het dorpse karakter vasthouden door dingen te doen voor elkaar die we heel gewoon vinden. Dat is vrij uniek in een stedelijk gebied. Voor mij springt er dus niemand uit, maar het is het geheel wat het uniek maakt. Ik zou iedereen onrecht aandoen als ik iemand zou aanwijzen.”

Lintje

Delhez denkt dat Veldhovenaren allemaal een beetje van een stille kracht in zich hebben, omdat ze allemaal de behoefte hebben elkaar te helpen. “Je ziet het wel een beetje minder worden met de instroom van nieuwe inwoners, maar het mooie is dat anderen dat dan toch weer naar boven proberen te halen. In Oerle worden alle inwoners bijvoorbeeld benaderd voor wat dan ook. Het zit hem soms ook in hele kleine dingen. Als je boodschappen doet voor iemand die Corona heeft bijvoorbeeld. Ik zou wel willen weten hoeveel stille krachten er zijn, maar het heet niet voor niets stille krachten. Wat mij betreft verdient iedereen die stille kracht is een lintje, omdat ze het cement van de samenleving zijn maar zo zit ons systeem niet in elkaar”, aldus Marcel Delhez.

Bianca Kuijpers

‘Het zit hem
soms ook in
hele kleine
dingen’