Op de foto werkt Frits Konings aan een onderdeel van een elektrische vrachtwagen. FOTO: Bert Jansen.
Op de foto werkt Frits Konings aan een onderdeel van een elektrische vrachtwagen. FOTO: Bert Jansen.

‘Meest trots op opdracht voor Disney’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Frits Konings. Hij is van beroep modelmaker.

VELDHOVEN - Iedereen koopt wel eens een kunststof plantenbak bij een tuincentrum. We staan er niet bij stil dat die gemaakt is op basis van een model. Frits Konings (66) is modelmaker van beroep. In zijn werkplaats maakt hij dingen die alleen nog op papier of in iemands hoofd bestaan.

Bierkratje

Na de MTS werkt hij een tijdje op een verkoopafdeling, maar hij wil iets anders. “Als hobby maakte ik schaalmodellen van onder meer vliegtuigjes. Ik solliciteerde bij een modelmakerij in Beek en Donk. Ik liet zien wat ik allemaal gemaakt had en werd aangenomen in de modelmakerij.” Tot de eerste opdrachten behoorden onder meer een beeldscherm en een bierkratje. “Het kratje maken kostte me een paar weken met al die openingen en hoekjes. Vandaag de dag rollen dat soort producten uit een 3D-printer.”
Wie in de Efteling een ritje maakt in de Python ziet ook werk van deze modelmaker. “Ik heb meegewerkt aan de restyling van de pythontrein. Op basis van een tekening van een ontwerper van de Efteling maakte ik een model voor het dashboard van de treinwagentjes.”

Voor zichzelf

Via een vacature komt hij terecht bij een Veldhovense modelmakerij. Na 10 jaar doet zich in 2010 de gelegenheid voor om voor zichzelf te beginnen. “Die kans pakte ik en ik heb er geen spijt van. Ik heb altijd alleen gewerkt, soms huur ik iemand in.”
Hij begint in 2010 in een deel van de schuur van zijn broer in Oerle. “Ik werkte toen veel voor een Belgische kunstenares. Zij maakt beelden van klei maar klei kun je niet goed glad afwerken. Daarom maak ik een siliconenmal van haar kleibeelden. In die mal giet ik gips en dat kun je mooi glad schuren. Een bronsgieter maakt er daarna een bronzen beeld van. Ik ben een soort van tussenpaus tussen de kunstenares en de bronsgieter.”

Masker

Na ongeveer een jaar verhuist hij zijn werkplaats naar de Broekweg en sinds 2 jaar heeft hij een werkplaats achter zijn woning in Knegsel. Konings gebruikt vooral handgereedschappen. Hij werkt veel met plaatmateriaal, purschuimblokken, kunststoffen, polystyreenplaten en epoxyharsen. Het grootste dat hij ooit maakte is een 12 meter hoog masker. “Dat is gebruikt in 2006 op een festival in het Gelredome. Maar het meest trots ben ik op de opdracht van Disney om een model voor een achtbaanwagen te maken. Het model moest van Disney van Douglashout worden gemaakt. De wagentjes lijken van hout. Ze zijn echter afgevormd met polyester uit een mal van het oorspronkelijke houten model. Het bijzondere van deze achtbaan is dat elk karretje afzonderlijk kan schommelen. Onder de naam Seven Dwarfs Mine Train rijdt deze mijntreinachtbaan in het Amerikaanse attractiepark Magic Kingdom.”

“Ik heb meegewerkt aan de restyling van de pythontrein. Op basis van een tekening van een ontwerper van de Efteling maakte ik een model voor het dashboard van de treinwagentjes.”

Ad Adriaans.

Disney

De Seven Dwarfs Mine Train is een stalen mijntreinachtbaan in het Amerikaanse attractiepark Magic Kingdom en het Chinese attractiepark Shanghai Disneyland. De achtbaan staat in het teken van de Zeven Dwergen uit de film Sneeuwwitje en de 7 dwergen.

‘Ik ben
een soort
van
tussenpaus’