Linda Geheniau: ‘We krijgen altijd complimenten. Ze zijn heel blij met ons.’ FOTO: Bert Jansen.
Linda Geheniau: ‘We krijgen altijd complimenten. Ze zijn heel blij met ons.’ FOTO: Bert Jansen.

‘Als er iets verkocht wordt, ben ik blij’

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Het zijn de Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Linda Geheniau.

VELDHOVEN - Geheniau werkt bij cadeauwinkel Pronk in het Citycentrum. De winkel heette vroeger Speesjaal. De naam is veranderd in Pronk omdat alle producten van cliënten van Severinus zijn en die trots mogen zijn op wat ze maken. Ook de mensen die in de winkel werken zijn cliënten van Severinus, zoals Linda Geheniau.

Afwisseling

Linda’s dag begint met bespreken met de leiding wat ze gaat doen. “Vandaag was dat inpakpapier tekenen. Dat doe ik ’s ochtends, ’s middags doe ik dan iets anders. Ik houd wel van wat afwisseling.” Zo beschildert ze onder meer theedozen en vogelhuisjes. “Maar ik heb ook wel eens een weekkalender gemaakt. Ik vind van alles leuk, ik ben heel makkelijk. Op sommige dagen vind ik het fijn om te tekenen omdat dat rust geeft in mijn hoofd.”

Ook beantwoordt ze de telefoon, heeft kassadienst en tekent inpakpapier dat ze zelf ontwerpt. “Ik teken graag dieren en bloemen. Ik houd echt van vrolijke tekeningen.” Geheniau laat een stukje carnavalspapier zien dat nog over is. “Soms is het ook in een thema zoals Pasen of Nederland. We hebben hier in de winkel een Hollandkast met allemaal Hollandse producten zoals kaarten. Er was heel veel vraag naar souvenirs, dus daarom hebben we die gemaakt. Als er een klant komt, laten we die eerst altijd even rustig rondlopen. Als ze iets gepakt hebben, moeten we het afrekenen. De kassa rekent eigenlijk alles voor ons uit, we hoeven alleen het bedrag in te toetsen.”

De medewerkers brengen ook pakketjes naar het postkantoor voor een winkel in het centrum en halen oud papier op. “We krijgen altijd complimenten. Ze zijn heel blij met ons.” Rond de feestdagen pakken ze bij Pronk ook cadeautjes in voor verschillende winkels. “Dat doen we met heel veel mensen samen, anders is het niet te doen. Ik vind mijn eigen werk leuk, maar vind het ook leuk om andere winkeliers te helpen. Ik ben altijd blij als iets verkocht wordt. We hebben hier altijd tevreden klanten. Ik ben ook heel blij met mijn collega’s en zou echt geen andere collega’s willen. Met de begeleiders ben ik ook superblij.”

Linda vervolgt: “Hier hebben we de werklijst waarop we kunnen zien welke taken we moeten doen. Als je telefoondienst hebt, moet je de telefoon opnemen en zeggen: ‘goedemorgen of goedemiddag met Pronk met Linda’. Mensen vragen van alles. Als we het niet weten, geven we de leiding. Als ik pauzedienst heb moet ik de waterkoker en het koffiezetapparaat klaarzetten. Ik vind stofzuigen iets minder, maar ik doe het wel.”

Bianca Kuijpers

‘Ik vind stofzuigen iets minder, maar ik doe het wel’