In het bos vinden we de grote hopen van de rode bosmier. Meerdere koninginnen onderhouden hier een kolonie van enkele 100.000-den dieren. Foto: Gerard Lijten.
In het bos vinden we de grote hopen van de rode bosmier. Meerdere koninginnen onderhouden hier een kolonie van enkele 100.000-den dieren. Foto: Gerard Lijten.

Mieren zijn soms óók huisdieren

Algemeen

Als je op internet zoekt op het woord mieren, dan komen als eerste resultaten: Mieren in huis, Mieren bestrijden en ook Mierenlokdoos naar voren. Een teken dat mieren bij veel mensen niet geliefd zijn en zo veel mogelijk bestreden moeten worden. Maar misschien geldt hier ook wel: onbekend maakt onbemind. Vandaar dit stukje over een van onze ‘huisdieren’: de mier.

VELDHOVEN - Er zijn vele soorten mieren, wel meer dan tienduizend soorten. In Nederland komen de grote rode bosmier en de veel kleinere zwarte wegmier het vaakst voor. Een mierenkolonie heeft een koningin, mannetjes en werksters. Die laatste kunnen gespecialiseerde taken hebben. Zo zijn er de verkennermieren, meestal de wat oudere mier, waarvan het niet zo erg is als die omkomt bij het verkennerswerk. De graafmieren, ook wel soldaten genoemd, vanwege de grote kaken. Verzorgende werkstermieren en ook nog de honingpotmieren, die gebruikt worden om voedsel op te slaan.  Ze vormen grote kolonies, die bij de rode bosmier grotendeels in de bovengrondse mierenhoop wonen, maar bij de meeste andere soorten in ondergrondse gangenstelsels.

Natuurlijk evenwicht

Mieren dragen veel bij aan het natuurlijk evenwicht en de biodiversiteit. Zo zijn sommige planten aangewezen op de mier om de zaadjes te verspreiden. Aan die zaden zit dan een ‘beloning’ vast voor de mier, zodat ze ermee gaan slepen. 

Een andere bijdrage is dat de nesten van de mier onderdak bieden aan andere diersoorten. Sommige dieren die in mierennesten leven, eten de miereneieren of -larven, of ze troggelen de mieren het voedsel af dat bestemd is voor de larven. Er zijn zelfs mierensoorten die hun kolonie in de nesten van andere mierensoorten bouwen. Er zijn ook heel veel soorten mijten en springstaarten die in mierennesten leven.

Mieren in huis

De mieren die we in huis tegenkomen, hebben hun nest vaak buiten. Onder de stoeptegels of dicht tegen de gevelrand. Een mier heeft slechts een klein gaatje nodig om binnen te komen, zo klein dat het meestal niet mogelijk is om ze tegen te houden door gaatjes dicht te maken. Maar het is wel degelijk mogelijk om het huis niet aantrekkelijk te maken voor de mieren en te voorkomen dat ze in groten getale naar binnen kruipen. Mieren zijn eigenlijk altijd op zoek naar voedsel.

Koffiedik

Vooral de keuken is een favoriete plek waar ze vaak wat eten vinden. Kruimels op de vloer, een jampot of etensresten op het aanrecht, daar komen ze op af. Als mieren voedsel hebben gevonden, laten ze een geur achter, zodat andere mieren weten dat daar een voedselbron is. Zorgen dat er niets voor ze te vinden is, is de beste mierenbestrijding voor in huis. Tegenhouden waar mieren het huis binnenkomen, kan ook helpen. Ze houden niet van koffiedik: een laagje koffiedik bij de opening houdt al veel tegen. En, mieren lopen niet over koper heen. Een koperdraadje (zonder isolatie!) kan al voldoende zijn om de mieren weg te houden. Verdelgingsmiddelen zijn meestal niet nodig!

ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem

De mierenleeuw is een insect dat jaagt op mieren. Het maakt een valkuiltje in het losse zand. Als een mier daar eenmaal invalt is ontsnappen niet meer mogelijk en wordt hij opgegeten.

IVN VEV

Huisdier

Mieren kunnen ook als huisdier gehouden worden in een zogenaamd formicarium of mierenboerderij. Het zijn makkelijke beestjes en tevreden met dode insecten en wat zoetigheidl. Een hobby die niet veel kost en als je wil stoppen, mogen ze gewoon in de tuin!

Bladluizen
zijn de
‘melkkoetjes’ voor mieren