Afbeelding

Vakantiewerk in de startblokken

Algemeen

Na twee jaar van corona en ontberingen gaat Stichting Vakantiewerk Veldhoven weer van start met een volledig programma. De stichting is op zoek naar mensen die een handje mee willen helpen.V

ELDHOVEN - Wendy Schoofs-Smulders neemt het woord namens de stichting. “We zijn blij dat we weer allerlei activiteiten kunnen organiseren voor de jeugd.” 

In 1962 richtte een groep mensen in samenwerking met de Caeciliakerk in Veldhoven-Dorp de Stichting Vakantiewerk Veldhoven op. Het geheel was erop gericht om ouders met een kleine portemonnee, die niet op vakantie konden gaan of zich geen dure uitstapjes konden veroorloven, in staat te stellen hun kinderen aan tal van activiteiten te laten deelnemen en hen zo een leuke vakantie te bezorgen. Activiteiten uit de beginjaren zoals Jeugdland, de bustocht naar een speeltuin staan nu nog steeds als een huis.

Alle kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen meedoen aan de activiteiten. Om alles door te kunnen laten gaan heeft de organisatie hulp nodig bij het opbouwen en afbreken van jeugdland. “Daar hebben we extra vrijwilligers voor nodig. Er moeten een groot aantal tenten opgezet worden waar kinderen spelletjes in kunnen doen. Maar ook de Hobbytent, Timmertent, Filmtent, Speltenten, Floratent, plaatsen dranghekken, plaatsen kramen, plaatsen vlaggenmasten, en het plaatsen van het podium.”

“Het is echt veel werk om alles op de bouwen en daarvoor vragen we helpende handjes. Als we een aantal mensen kunnen krijgen die een paar uurtjes komen helpen dan is het klusje zo geklaard.” Zaterdag 13 augustus worden er helpende handjes gevraagd om de hutten mee af te breken die de jeugd in de voorgaande dagen hebben gebouwd. Er is voor iedereen wel een klusje te doen, dagelijks moeten de koffie- en ranjabekers af worden gewassen, “want we maken geen gebruik van wegwerpbekers.”

Vakantiewerk Veldhoven wordt volledig gerund door vrijwilligers. Ze zetten zich de zomervakantie belangeloos in om voor basisschoolkinderen een leuke tijd te organiseren. “Maar zonder hulp gaan we het niet redden. Ruim 200 kinderen doen mee, het zou fijn zijn als de ouders van die kinderen een of meerdere dagdelen meehelpen, dan hadden we geen gebrek aan vrijwilligers.” 

Schoofs-Smulders zegt de ouders niet te willen verplichten, in omliggende gemeentes is dat al wel het geval. “Bij het inschrijven van de kinderen moeten ouders helpen, anders kunnen kinderen niet meedoen. Zo ver willen we vooralsnog niet gaan maar als het niet meer lukt zal het in de toekomst wel een overweging zijn. We willen er voor de kinderen zijn maar we zijn geen veredelde kinderopvang, hulp is noodzakelijk.” Aanmelden kan via: 

Vakantiewerk in de startblokken