Odette Kelders: 'Mijn liefde voor de natuur begint bij ons pap.' FOTO: Bert Jansen.
Odette Kelders: 'Mijn liefde voor de natuur begint bij ons pap.' FOTO: Bert Jansen.

Liefde voor alles wat groeit en bloeit

Algemeen

Echt erbij stil staan… Nee, meestal niet! Toch zijn dagelijks in ieders directe nabijheid altijd wel ‘stille krachten’ aan het werk waardoor de samenleving door blijft draaien. Mensen die vaak gewoon voorbijgelopen worden, omdat wat ze doen eigenlijk zo ‘gewoon’, zo ‘vanzelfsprekend’ is dat het niet meer opvalt. Veldhovense ‘stille krachten’, die het verschil maken. In deze aflevering een nadere kennismaking met Odette Kelders. Zij heeft haar eigen moestuinwinkel.

VELDHOVEN - Moeder natuur heeft zoveel mooie wonderlijke producten. In Knegsel aan De Wetering 1 ligt een uniek pareltje verborgen; de moestuinwinkel van Odette Kelders. Een hobby ontstaan uit een hobby. 

Jeugdliefde

Odette legt het uit; “Een aantal jaren geleden kwam ik mijn jeugdliefde tegen. Op 18-jarige leeftijd hadden we verkering maar dat ging over. Toen we elkaar na jaren tegenkwamen, was die vonk van vroeger er weer. Toen ik later bij Hans introk kon ik ook mijn liefde voor alles wat groeit en bloeit weer oppakken.” 

Begonnen met aardappels maar al snel kwamen de eerste moestuinplanten in de grond. “Met de verkoop aan huis zijn we aan de straat begonnen, op een tafeltje en een sigarenkistje voor het wisselgeld.”

Onder Odette’s handen, van beroep bloemist en een echt natuurmens, breidt de moestuin zich weelderig uit . “Met een overdosis aan voorraad”, grapt ze. “Nou ja, teveel voor ons om op te eten waardoor het idee ontstond om het te verkopen.” 

De schuur ongebouwd tot winkeltje en Moestuin de Wetering was een feit. Inmiddels heeft Kelders zich op allerlei gebied bekwaamd. Jam, mosterd en thee zijn de favorieten van de klanten. Bedrijven komen bij De Moestuinwinkel om daarvan een eigen label te laten maken. Het aantal variaties dat je er kunt vinden is niet te tellen. 

Dat Odette een moestuintje is begonnen, is niet geheel toevallig. “Mijn liefde voor de natuur begint bij ons pap. Hij nam me altijd mee de bossen in en heeft me veel geleerd. Thuis hadden we een grote diepe achtertuin, daar had ik een eigen stukje eigen moestuin.” 

Van haar vader heeft ze nog een hobby overgenomen. “Ik ben imker en heb een eigen bijenvolk zodat ik mijn eigen fruit kan bestuiven. Ons pap is helaas overleden, hij heeft nog wel meegekregen dat ik de opleiding ging beginnen tot imker. Mooi dat zijn hobby hier voortleeft met al zijn imkerspullen.” Over wat ze zelf het lekkerste vindt uit haar tuin is ze helder: peultjes. “Lekker jong plukken, dan zijn ze botermals.”

Workshops

Ook voor workshops kan men terecht bij de Moestuinwinkel, onder andere thee samenstellen of een workshop keramiek.

De winkel is open op zaterdag, de overige dagen kan met terecht in de kraam aan de straat of op afspraak. Het sigarenkistje staat er nog maar betalen met een tikkie kan ook. Volg Moestuinwinkel De Wetering via Facebook en Instagram

Van de redactie

Jam, mosterd en thee zijn de favorieten van de klanten

Afbeelding